Magazin 26.01.2021.

Detektor ugljen-monoksida (CO detektor): uređaj koji spašava život

ČITANJE: 5 minuta

Svjedoci smo sve češćih novinskih naslova o tragičnim ishodima trovanja ugljen-monoksidom. Radi se o toksičnom gasu bez boje i mirisa, čije je prisustvo u prostoriji nemoguće osjetiti ljudskim čulima, zbog čega izloženost ugljen-monoksidu najčešće dovodi do fatalnih ishoda. Bez obzira na podmukle osobine ovog opasnog gasa, postoje uređaji koji mogu spriječiti trovanja ugljen-monoksidom poznatiji kao detektori ugljen-monoksida ili CO detektori. Radi se o uređaju od životnog značaja, koji može napraviti razliku između života ismrti.

Prisustvo ugljen-monoksida u prostoriji jedino je moguće detektovati putem detektora ugljen-monoksida, zbog čega ni jedno domaćinstvo ne bi smjelo biti bez ovog uređaja. Radi se o uređaju koji omogućava rano otkrivanje prisustva ovog toksičnog gasa u prostoriji, nakon čega se oglašava alarm kako bi vas upozorio da je potrebno da što prije izađete na svjež vazduh.

Kada i zašto vam je potreban CO detektor?

CO detektori sadrže senzor koji konstantno prati nivoe ugljen-monoksida u prostoriji, kao i alarm koji se oglašava kada koncentracije ugljen-monoksida prekorače dozvoljene koncentracije. Radi se o uređaju koji  je spasio milione života širom svijeta, a potreba za korištenjem istog javila se usljed velikog broja smrtnih slučajeva izazvanih trovanjem ugljen-monoksidom. Pojedine države su čak zakonom odredile obavezu posjedovanja detektora ugljen-monoksida u svim domaćinstvima koje se griju na plin.

Detektor za ugljen monoksid je obavezan ukoliko imate bilo kakav uređaj koji sagorijeva prirodni gas, tečni petrolej, ulje, kerozin, drva i drveni ugalj ili čak i ukoliko u svom domu imate pripadajući garažu. Usljed nepravilnog rada ili nepravilne instalacije ovi uređaji postaju proizvođači smrtonosnog ugljen-monoksida.

Iako su trovanja ugljen-dioksidom posebno učestala zimi, ovaj uređaj je posebno važan i tokom ljetnih mjeseci. Naime, kako do stvaranja gasa dolazi izgaranjem, i ljeti postoje aktivnosti koje ga mogu generisati. Upaljen automobil takođe emituje ugljen-monoksid kroz izduvni sistem. U zatvorenim prostorijama poput garaže, koncentracija CO vrlo brzo može doseći i opasne koncentracije, a molekule gasa mogu proći kroz zidove i dospjeti u vaš dom.

Najbolji CO detektori

Detektor ugljen-monoksida igra veoma odgovornu ulogu u vašem domu pa je stim u vezi važno da odaberete pouzdan i kvalitetan uređaj. Uvijek birajte CO detektore sa najtačnijom dostupnom tehnologijom očitavanja koncentracije ugljen-monoksida. Što je alarm precizniji, veća je šansa da vi i vaša porodica pravovremeno reagujete u slučaju nezgode. Preporučuje se da uvijek birate detektore provjerenih i svjetski poznatih certifikovanih proizvođača.

Istražili smo koji su to najpouzdaniji detektori, kraj kojih možete biti 100% sigurni od opasnosti koje sa sobom nosi ugljen-monoksid.

Kidde 7DCO detektor

kidde 7dco detektor ugljen monoksida

Kidde 7DCO je vrhunski detektor ugljen-monoskida svjetski priznatog proizvođača Kidde. Kidde detektor je zapravo i jedini detektor za ugljen-monokosid ceritifikovanog proizvođača koji je dostupan za kupovinu u Bosni i Hercegovini.

Sadrži elektrohemijski senzor koji precizno očitava koncentracije ugljen-monoksida u prostoriji, kao i displej koji omogućava neprestano praćenje nivoa gasa u prostoriji. Ukoliko senzor očita povišene koncentracije ugljen-monoksida oglašava se alarm jačine 85 decibela koji vas upozorava da je potrebno da napustite prostoriju u kojoj se nalazite.

Detektor je certifikovan prema EN 50291–2: 2010 standardima, te dolazi uz garanciju proizvođača na 10 godina.

Google Nest detektor

google nest detektor ugljen monoksida

Google-ov Nest detektor takođe predstavlja jednu od najboljih opcija za zaštitu od ugljen-monoksida. Pored senzora za ugljen-monoksid, Nest djeluje i kao detektor dima. Sinhronizuje se sa ostalim Google uređajima te omogućava pouzdanu zaštitu i neprestano praćenje nivoa ugljen-monoskida u prostoriji. Google Nest detektor dolazi sa većom cijenom u odnosu na ostale detektore, a nažalost nije dostupan za narudžbe na našem tržištu.

First Alert Onelink detektor

first alert detektor za ugljen monoksid

First Alert detektor istovremeno djeluje kao detektor ugljen-monoskida i dima. First Alert je poznat detektor u industriji zaštite od požara, pa možete biti sigurni da dobijate visokokvalitetan proizvod.

Jedna od istaknutih karakteristika detektora jeste mogućnost povezivanja sa Apple uređajima. Na taj način imate mogućnost neprestanog praćenja koncentracija ugljen-monoksida na vašem telefonu kao i mogućnost testiranja detektora putem mobilnog telefona. First Alert detektor još uvijek nije dostupan za narudžbe u BiH.

Simplisafe detektor

simplisafe detektor ugljen monoksida

Simplisafe je poznat po tome što nudi visokokvalitete proizvode po pristupačnim cijenama. Senzor omogućava neprestani monitoring ugljen-dioksida u prostoriji.

Detektor ne posjeduje displej koji prikazuje očitane vrijednosti gasa, ali ga odlikuje pouzdan alarm koji se oglašava već pri prvim sekundama povišenih vrijednosti ugljen-monoksida. Simplisafe detektori nisu dostupni u BiH.

AlertPlus detektor

alertplus detektor ugljen monoksida

 

Još jedan pouzdan detektor certifikovanog i pouzdanog proizvođača je i AlertPlus. Sadrži displej koji prikazuje trenutne koncentracije ugljen-monoksida u prostoriji, te pruža pouzdanu zaštitu od ugljen-monoksida u prostoriji.

Nudi mogućnost glasovnog upozorenja kao i alarma koji ukazuju na potencijalnu opasnost. Jednostavno se postavlja i dolazi uz pristupačnu cijenu. AlertPlus detektori još uvijek nisu dostupni za na našem tržištu.

____________________________________________________________________________________

Ukoliko tražite pouzdan i siguran detektor ugljen-monoksida onda je Kidde 7DCO detektor najpouzdanija opcija. Uređaj je odnedavno dostupan i na BiH tržištu, a kupovinom navedenog detektora dobijate 100% sigurnu zaštitu od ugljen-monoksida. Detektor za ugljen monokisd možete naručiti online na web stranici  gdje će vam u roku od 48h biti dostavljen na kućnu adresu. Jednostavno i lako se montira, te pruža neprestanu zaštitu od ugljen-monoksida.

Svi Kidde detektori certifikovani su prema najstrožijim svjetskim i europskim standardima, te zadovoljavaju i najstrožije kriterijume u pogledu osjetljivosti i selektivnosti na ugljen-monoksid.