Magazin 16.06.2016.

„Dijalog“ violine i klavira u Banskom dvoru

ČITANJE: 2 minute

U Koncertnoj dvorani Kulturnog centra Banski dvor u Banjaluci 20. juna, sa početkom u 20 časova, nastupiće violinistkinja Jovana Raljić i pijanista Arsen Čarkić.

Na programu će se naći djela virtuoznog karaktera slavnih kompozitora poput Paganinija, Jsaje, Vieniavskog i Bramsa. Solo sonata, inače djelo kompozitora Jsaje, objašnjava Raljićeva, skrojeno je od četiri stava i stvara različite atmosfere, prepune senzibiliteta, temperamenta i strasti.

– „Varijacije na originalnu temu“, Vieniavskog, oduševljavaju svojom virtuoznošću, ali i muzikom, koja očarava na različite načine – kako se varijacije smjenjuju, povremeno se vraćaju na melanholičnu temu punu senzibiliteta. Brams sa svojom drugom sonatom stvara izuzetne dijaloge između violine i klavira, te strastveno smjenjuje emocije, koje se prožimaju kroz teme. Arsen i ja smo se potrudili da odaberemo divan program, koji će, nadamo se, privući pažnju publike – izjavila je Raljićeva.

Mlada violinistkinja živi i studira u Austriji. U Banjaluci, kaže, nije svirala već tri godine i upravo zbog toga sa nestrpljenjem očekuje ovaj koncert.

– Želim da se predstavim publici rodnog grada, da prenesem emocije kroz djela koja su tehnički i muzički dosta zahtjevna, ali istovremeno veoma interesantna zbog svoje raznolikosti. Raduje me što ću opet dobiti priliku da sviram u divnoj sali Banskog dvora, za koju, nakon brojnih nastupa po inostranstvu, mogu reći, da pripada svjetskom rangu, pogotovo kada je riječ o akustici – rekla je Raljićeva.

Nedavno je gostovala u Češkoj, a tom prilikom izvela je Mendelsonov violinski koncert, uz pratnju Češkog simfonijskog orkestra „Hradec Kralove“.

– Učestvovala sam i na Svjetskom takmičenju violine „Andrea Postacchini“ u Italiji. Tu sam od 70 violinista ušla u top pet, pored Koreje, Singapura, Švajcarske i Amerike. To mi je dalo motivaciju za buduće poduhvate u violinskoj karijeri. Na ljeto imam isplanirane master klasove i gostovanja u Austriji. Tokom boravka u inostranstvu mnogo sam naučila o profesionalizmu i disciplini. Sve navedeno je ostvarenje sna za svakog umjetnika – navela je Raljićeva.

Talentovan i snalažljiv narod

Govoreći o mladim umjetnicima iz RS, Jovana Raljić smatra da ima nade za bolje sutra.

– Mi smo talentovan narod, sa tragičnom istorijom. Uprkos tome, dosta smo fleksibilniji i sposobniji u pronalaženju pravog puta. Problem su Vlada RS i politika pojedinih institucija, a ne umjetnici, jer je uvijek, ali uvijek potrebna podrška nekog „sa više pozicije“ – smatra Jovana Raljić.

(Blic)