Biznis 08.02.2016.

Dionice Tvitera drastično padaju, neizvjesna budućnost kompanije

ČITANJE: 1 minuta
tviter dionice
Dionice Tvitera u ponedjeljak su dostigle novi negativni rekord nakon što je vrijednost pala ispod 15 dolara prvi put u istoriji kompanije.

Prilikom otvaranja berzi jedna dionica Tvitera koštala je svega 14,9 dolara prestigavši tako negativni rekord od 16 dolara po dionici registrovan 2. februara.

Dionice Tvitera su pod pritiskom već mjesecima dok se kompanija u isto vrijeme bori da povrati rast vrijednosti. Stručnjaci su izrazili zabrinutost da bi trenutni scenarij mogao rezultovati akvizicijom ili prinudnom prodajom kompanije.

U medijima se u petak pojavila vijest kako se Tviter fokusira na mijenjanje algoritma prikazivanja tvitova po relevantnosti, umjesto na obrnuti hronološki način.

Ovo je uzrokovalo bijes korisnika i bojazan kako će Tviter time postati sličniji Fejsbuku zaobilazeći svoju dosadašnju ulogu društvene mreže usmjerene na dijeljenje vijesti i događaja u realnom vremenu.

Medijske navode je ubrzo opovrgnuo direktor kompanije Jack Dorsey koji je rekao kako Tviter nikada nije planirao promijeniti algoritam prikazivanja u realnom vremenu.

(Klix)