Direktor Poreske uprave RS učestvovao na prestižnom Samitu u Bečićima

Goran Maričić, direktor Poreske uprave Republike Srpske, učestvovao je danas na panelu „Reforma poreske uprave i borba protiv sive ekonomije“, u okviru osmog po redu „Samita guvernera, ministara finansija i direktora poreskih uprava regiona“, koji je održan od 13. do 15. juna u Bečićima u Crnoj Gori.

Pored Maričića, učesnici ovog panela bili su i direktori Poreske uprave Federacije BiH, Uprave za indirektno oporezivanje BiH, zatim pomoćnik direktora Poreske uprave Srbije, te direktori poreskih uprava Crne Gore, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Albanije, Kosova*, ali i regionalni poreski savjetnik Međunarodnog monetarnog fonda za Zapadni Balan.

Učesnici su, u okviru ovog panela, govorili o više tema iz ove oblasti, pa je tako bilo riječi o reformi i modernizaciji poreskih uprava regiona, odnosno koji su to načini da jedni drugima pomognemo na tom putu reformi i modernizacije.

Takođe, bilo je riječi i o izazovima koje poreskim administracijama nameće četvrta industrijska revolucija, kao i o elektronskom prijavljivanju i naplati poreza, te mjerama za veću efikasnost poreskih uprava. Pored toga, prvi ljudi poreskih uprava regiona razgovarali su i o čvršćoj regionalnoj saradnji u borbi protiv sive ekonomije, značaju poreskih uprava za stabilizaciju javnih finansija, kao i o boljoj naplati javnih prihoda kao uslovu za smanjenje poreskog opterećenja.

Dotakli su se i značaja reformi javnih preduzeća za poreske uprave, zatim poreskog tretmana akciznih proizvoda, ali i danas neizbježne i veoma važne teme, a to je kako poboljšati odnos poreske administracije i poreskih obveznika, odnosno težiti edukaciji prije sankcija.

Govoreći o dostignućima Poreske uprave RS, direktor Maričić je rekao da je digitalizacija poslovnih procesa važna za poslovanje u današnjem vremenu, a sve sa ciljem jačanja usluga poreskim obveznicima i pojednostavljenja procedura.

On je najavio da će do kraja godine biti omogućeno elektronsko podnošenje svih poreskih prijava, kao i funkcionisanje Elektronskog sandučeta, što je uz automatizaciju procesa slanja opomena za podnošenje poreskih prijava i opomena za plaćanje poreskih obaveza, veliki iskorak ove institucije na polju digitalizacije.

Maričić je rekao i da je regionalna saradnja kontrolnih organa veoma važna u borbi protiv sive ekonomije, čemu svakako treba težiti, te naglasio i da se borba protiv sive ekonomije ne zasniva samo na zabranama i inspekcijskim mjerama već podrazumijeva i različite aktivnosti šire društvene zajednice.

Otkrivena velika laboratorija za proizvodnju droge u Banjaluci

Policijski službenici Uprave za organizovani kriminalitet MUP-a Republike Srpske, pod nadzorom Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka, sproveli su na području grada Banjaluka operativnu akciju “Unikat”. U akciji je pronađena velika laboratorija za proizvodnju marihuane i uhapšene su četiri osobe. U pitanju je vještačka laboratorija za proizvodnju skanka u kojoj je, prema procjenama, pronađena oko tona droge.

STRUČNJACI POKAZALI KAKO OPLEMENITI PROSTOR: Umjetnička djela zamjenjuju sive zidove

Gradnja mreže javnih česmi u centralnom dijelu Banjaluke te oslikavanje tri prolaza u Gospodskoj ulici među prvim su idejama koje bi trebalo da budu ostvarene ove godine u sklopu projekta “Male intrevencije” (MI). Te i druge ideje uz moto “Manje je više” osmislio je tim stručnjaka iz oblasti arhitekture, urbanizma, pejzažne arhitekture i građevinarstva s

TRG KRAJINE Stanivuković prikuplja potpise za dvije peticije

“Ne borimo se samo protiv zagađenja piralenom, niti samo za pravo građana na slobodu okupljanja, uključujući i pravo na okupljanje na Trgu Krajine u Banjaluci. Mi se borimo za promjenu sistema.” Izjavio je ovo narodni poslanik PDP Draško Stanivuković, na Trgu Krajine, gdje je u toku prikupljanje potpisa za podnošenje dvije građanske inicijative – jedna

Besplatan kurs meditacije i pozitivnog razmišljanja u Banjaluci

Radionica “Moć pozitivnog razmišljanja” i kurs meditacije koje će voditi Mirko Prljić održaće se u petak, subotu, nedjelju i ponedjeljak u holističkom centru Ananda.  Porijeklom iz Bosne i Hercegovine, mašinski inžinjer po struci, Mirko zadnjih 49 godina živi u Južnoj Africi. Već 30 godina  praktikuje meditaciju i osobni razvoj i trenutno vodi Brahma Kumaris centar za meditaciju