Direktor Poreske uprave RS učestvovao na prestižnom Samitu u Bečićima

Goran Maričić, direktor Poreske uprave Republike Srpske, učestvovao je danas na panelu „Reforma poreske uprave i borba protiv sive ekonomije“, u okviru osmog po redu „Samita guvernera, ministara finansija i direktora poreskih uprava regiona“, koji je održan od 13. do 15. juna u Bečićima u Crnoj Gori.

Pored Maričića, učesnici ovog panela bili su i direktori Poreske uprave Federacije BiH, Uprave za indirektno oporezivanje BiH, zatim pomoćnik direktora Poreske uprave Srbije, te direktori poreskih uprava Crne Gore, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Albanije, Kosova*, ali i regionalni poreski savjetnik Međunarodnog monetarnog fonda za Zapadni Balan.

Učesnici su, u okviru ovog panela, govorili o više tema iz ove oblasti, pa je tako bilo riječi o reformi i modernizaciji poreskih uprava regiona, odnosno koji su to načini da jedni drugima pomognemo na tom putu reformi i modernizacije.

Takođe, bilo je riječi i o izazovima koje poreskim administracijama nameće četvrta industrijska revolucija, kao i o elektronskom prijavljivanju i naplati poreza, te mjerama za veću efikasnost poreskih uprava. Pored toga, prvi ljudi poreskih uprava regiona razgovarali su i o čvršćoj regionalnoj saradnji u borbi protiv sive ekonomije, značaju poreskih uprava za stabilizaciju javnih finansija, kao i o boljoj naplati javnih prihoda kao uslovu za smanjenje poreskog opterećenja.

Dotakli su se i značaja reformi javnih preduzeća za poreske uprave, zatim poreskog tretmana akciznih proizvoda, ali i danas neizbježne i veoma važne teme, a to je kako poboljšati odnos poreske administracije i poreskih obveznika, odnosno težiti edukaciji prije sankcija.

Govoreći o dostignućima Poreske uprave RS, direktor Maričić je rekao da je digitalizacija poslovnih procesa važna za poslovanje u današnjem vremenu, a sve sa ciljem jačanja usluga poreskim obveznicima i pojednostavljenja procedura.

On je najavio da će do kraja godine biti omogućeno elektronsko podnošenje svih poreskih prijava, kao i funkcionisanje Elektronskog sandučeta, što je uz automatizaciju procesa slanja opomena za podnošenje poreskih prijava i opomena za plaćanje poreskih obaveza, veliki iskorak ove institucije na polju digitalizacije.

Maričić je rekao i da je regionalna saradnja kontrolnih organa veoma važna u borbi protiv sive ekonomije, čemu svakako treba težiti, te naglasio i da se borba protiv sive ekonomije ne zasniva samo na zabranama i inspekcijskim mjerama već podrazumijeva i različite aktivnosti šire društvene zajednice.

U NP RS dodijeljene nagrade za najbolja umjetnička ostvarenja

U Narodnom pozorištu Republike Srpske na Velikoj sceni premijerno je izvedena predstava “Što te nema” autora Marijane Aracki, u režiji Erola Kadića, koja je nastala u koprodukciji Narodnog pozorišta RS, Narodnog pozorišta u Mostaru i Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru.

SNSD: Interes RS ne može biti talac grupa ili pojedinaca

Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) izuzetno cijeni doprinos DNS u kreiranju i provođenju zajedničkih politika kako u Republici Srpskoj i BiH svih prethodnih godina i ne vidi nijedan razlog da se i ubuduće ne nastavi sa politikom okupljanja partija iz Republike Srpske oko vitalnih nacionalnih interesa.

Vlada Srpske podržava razvojne projekte

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas u Rogatici da će Vlada Srpske i ubuduće, kao i do sada, nastaviti da podržava intenzivni privredno-ekonomski razvoj ove lokalne zajednice.

Zbog lančanog sudara kod “Delta Planeta” velika gužva na Istočnom tranzitu

U saobraćajnoj nesreći koja se dogodila oko 16.30 kod  TC “Delta Planet” nije bilo povrijeđenih, ali je pričinjena materijalna šteta na više automobila. Zbog saobraćajne nesreće stvorena je velika gužva na Istočnom tranzitu, pa se vozači mole za strpljenje. – Ovo je prevršilo svaku mjeru. Nervoza i neznanje su najgora kombinacija za volanom i sada

KRIM-POLICIJA U RK “BORAC”: Uprava poručuje da su svi papiri čisti

Čelnici Rukometnog kluba Borac ovih dana odgovaraju na pitanja inspektorima krim-policije, Odjeljenja za privredni kriminal nakon anonimne prijave, i ističu da je sve regularno i da će to uskoro biti dokazano. – Prijavljeni smo za malverzacije, a neki članovi Upravnog odbora, koji izdvajaju svoje vrijeme i novac za Borac, morali su davati izjave. Predmet prijave