Biznis 12.05.2022.

DIREKTOR UIO: Diferencirana stopa PDV-a neprimjenjiva, ne treba se igrati fiskalnom stabilnošću

ČITANJE: 3 minute

Direktor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) Miro Džakula rekao je da se ne treba igrati fiskalnom stabilnošću BiH i svih nivoa vlasti u BiH, te ukazao da je neprimjenjiv Prijedlog zakona o uvođenju diferencirane stope PDV-a, koji je u parlamentarnoj proceduri.

Džakula je rekao novinarima da je PDV vrlo kompleksna materija u koju ne treba dirati tako olako, naglasivši da se diferenciranom stopom PDV-a ne mogu rješavati socijalna pitanja.

“Ne smije se se ići u izmjene Zakona o PDV-u ad hok ili od slučaja do slučaja. Smatramo da se poreskom politikom ne mogu rješavati socijalna pitanja”, upozorio je Džakula.

On je izrazio bojazan da u ovakvom ad hok slučaj nije obavljena dobra priprema i da je grubo narušen Zakon o sistemu indirektnog oporezivanja, i to član 14.

Prema njegovim riječima, ostavljeno je UIO da odredi šta ide po stopi od pet odsto, odnosno 17 i 22 odsto, a za to je potrebno vrijeme.

“Treba napraviti pravilnik koji treba da usvoji Upravni odbor UIO. Potrebno je razumno vrijeme i kada je u pitanju priprema i usvajanje tog pravilnika”, pojasnio je Džakula.

On je istakao da je UIO jedina institucija koja sprovodi zakone iz oblasti indirektnog oporezivanja i sprovodiće svako zakonsko rješenje, ali je ovakav prijedlog zakona neprimjenjiv u praksi, što bi, kako je napomenuo, trebalo da znaju i oni koji to predlažu.

“Trebalo bi znati da se moraju popisati zalihe dobara, da se moraju uskladiti poreski softveri kod 50.000 PDV obveznika i isto tako da se UIO treba ostaviti razuman period da svoj poreski softver sa sada jedne stope uskladi sa tri stope, što zahtijeva i vremenski period, a isto tako i neophodna finansijska sredstva da bi se to moglo završiti”, precizirao je Džakula.

“Efekti koji će se postići su izuzetno negativni i doći će do evazije poreskih prihoda, sistem oporezivanja biće znatno usložen i po tom osnovu očekuje nas dosta buran period”, naveo je Džakula, podsjetivši da je svima poznato da institucije BiH već četiri godine nemaju budžet.

On je podsjetio i da se svi viškovi prihoda raspoređuju entitetima i da entitetske vlade imaju mogućnosti da u okviru socijalnih mjera rješavaju najosjetljivija socijalna pitanja.

“Zar neko misli kada smanjimo stopu PDV-a na lijekove da će se smanjiti cijene? Odgovorno tvrdim da neće, nego će se ići u povećanje marži i mnogi će profitirati na tako sniženim stopama, da će se stvarati dodata vrijednost i da će to pogodovati isključivo pojedinim kompanijama, pojedincima. Onima ‘zbog kojih se rade izmjene zakona o PDV-u’ sigurno neće pomoći”, ukazao je Džakula.

On je podsjetio da je UIO u prošloj godini naplatila osam milijardi 445 miliona maraka, a ove godine za prvih pet mjeseci 538 miliona KM.

“To je mnogo novca koji dobiju entiteti, koji se može rasporediti i kojim se mogu sva socijalna davanja povećati i omogućiti bolji život onima koji zaista ne mogu da žive normalno. Poreskom politikom se ne rješavaju socijalna pitanja”, ponovio je Džakula.

On je istakao da u drugim zemljama postoje drugi mehanizmi i mjere za socijalu pomoć.

“Postoje razna davanja. U Srbiji Vlada daje novac najnižim kategorijama stanovništva”, naveo je Džakula.

On je izrazio bojazan da će ovim biti narušeni temeljni principi neutralnosti PDV-a.

“Poreska politika svake države, a u BiH pogotovo, treba da bude transparentna, jasno vidljiva svakome, lagana u primjeni i još laganija za inspekcijski nadzor”, napomenuo je Džakula.

(Srna/SB)

Oznake: Miro Džakula