Politika 30.10.2015.

Direktorima agencija plate po starom, SNSD odustao od “rezanja” njihovih primanja

ČITANJE: 2 minute
narodna_skupstina
Plate direktora republičkih agencija i drugih institucija, od kojih neke prelaze i 5.000 KM, ostaju, bar zasada, na istom nivou, nakon što je najjača vladajuća partija – SNSD iznenada odustala od rješenja kojim je bilo predviđeno da najviša plata rukovodilaca ne smije biti veća od iznosa tri prosječne plate, odnosno oko 2.400 KM, saznaje Banjaluka.net.

Prema zaključcima poslaničkog kluba SNSD-a, koji su juče iznenada povučeni sa sjednice parlamenta, bilo je predviđeno da plate rukovodilaca koje imenuje parlament Srpske, budu prepolovljene u odnosu na sadašnje stanje.

Prema tim zaključcima, najviša plata rukovodilaca u republičkim agencijama i institucijama ne bi smjela biti viša od iznosa tri prosječne plate.

Međutim, uoči samog glasanja o izvještaju Administrativne komisije, koja je duže od šest mjeseci čekala na izvještaje o visini plata, SNSD je, bez javno izrečenog obrazloženja odustao od svojih stavova i zaključke skinuo sa glasanja.

Šef poslaničkog kluba SNSD-a Radovan Višković tvrdi za Banjaluka.net da su odustali od svojih stavova zbog toga što je Administrativna komisija željela da ovo pitanje reguliše Vlada, a ne parlament.

Međutim, on tvrdi da to ne znači da odustali od rezanja plata.

– Jednostavno, nismo željeli da se preklapaju zaključci sa stavom Administrativne komisije. To, međutim, ne znači da će biti zadržana sadašnja situacija u vezi plata, jer je, na osnovu zaključaka Administrativne komisije, Narodna skupština zadužila Vladu da obavi ovaj posao – kaže Višković.

On tvrdi da je situacija u vezi plata po agencijama raznolika i da u određenim slučajevima mora doći i do promjena zakona.

– Zato je najbolje da Vlada sagleda tu situaciju i na osnovu izvještaja Administrativne komisije uredi ovu materiju. Kako god bilo, sve te plate moraju biti iskorigovane jer ne možemo dozvoliti da bilo ko od njih ima veće plate nego ministri u Vladi, kao što je to sada slučaj – ističe Višković.

PDP: I mi bi podržali SNSD-ov prijedlog

S druge strane, u opoziciji tvrde da je problem zapravo bio u tome što SNSD-ov  zaključak nisu htjeli da podrže njihovi koalicioni partneri – DNS i SP.

Šef poslaničkog kluba PDP-a Branislav Borenović tvrdi za Banjaluka.net da je ovaj slučaj pokazatelj odnosa između članica vladajuće koalicije.

– Očigledno je da je SNSD bio uslovljen od koalicionih partnera da povuče svoje zaključke jer su im kazali da ih neće podržati. Ipak, u SNSD-u, čini mi se nisu računali na to bi za njihov zaključak glasale i opozicione stranke – navodi Borenović.

Vezani tekst: http://banjaluka.net/ekskluzivno-otkrivamo-funkcionerske-plate-najplaceniji-snjegota-sa-vise-od-5-000-km/

(Banjaluka.net)