Direktorima agencija plate po starom, SNSD odustao od “rezanja” njihovih primanja

narodna_skupstina
Plate direktora republičkih agencija i drugih institucija, od kojih neke prelaze i 5.000 KM, ostaju, bar zasada, na istom nivou, nakon što je najjača vladajuća partija – SNSD iznenada odustala od rješenja kojim je bilo predviđeno da najviša plata rukovodilaca ne smije biti veća od iznosa tri prosječne plate, odnosno oko 2.400 KM, saznaje Banjaluka.net.

Prema zaključcima poslaničkog kluba SNSD-a, koji su juče iznenada povučeni sa sjednice parlamenta, bilo je predviđeno da plate rukovodilaca koje imenuje parlament Srpske, budu prepolovljene u odnosu na sadašnje stanje.

Prema tim zaključcima, najviša plata rukovodilaca u republičkim agencijama i institucijama ne bi smjela biti viša od iznosa tri prosječne plate.

Međutim, uoči samog glasanja o izvještaju Administrativne komisije, koja je duže od šest mjeseci čekala na izvještaje o visini plata, SNSD je, bez javno izrečenog obrazloženja odustao od svojih stavova i zaključke skinuo sa glasanja.

Šef poslaničkog kluba SNSD-a Radovan Višković tvrdi za Banjaluka.net da su odustali od svojih stavova zbog toga što je Administrativna komisija željela da ovo pitanje reguliše Vlada, a ne parlament.

Međutim, on tvrdi da to ne znači da odustali od rezanja plata.

– Jednostavno, nismo željeli da se preklapaju zaključci sa stavom Administrativne komisije. To, međutim, ne znači da će biti zadržana sadašnja situacija u vezi plata, jer je, na osnovu zaključaka Administrativne komisije, Narodna skupština zadužila Vladu da obavi ovaj posao – kaže Višković.

On tvrdi da je situacija u vezi plata po agencijama raznolika i da u određenim slučajevima mora doći i do promjena zakona.

– Zato je najbolje da Vlada sagleda tu situaciju i na osnovu izvještaja Administrativne komisije uredi ovu materiju. Kako god bilo, sve te plate moraju biti iskorigovane jer ne možemo dozvoliti da bilo ko od njih ima veće plate nego ministri u Vladi, kao što je to sada slučaj – ističe Višković.

PDP: I mi bi podržali SNSD-ov prijedlog

S druge strane, u opoziciji tvrde da je problem zapravo bio u tome što SNSD-ov  zaključak nisu htjeli da podrže njihovi koalicioni partneri – DNS i SP.

Šef poslaničkog kluba PDP-a Branislav Borenović tvrdi za Banjaluka.net da je ovaj slučaj pokazatelj odnosa između članica vladajuće koalicije.

– Očigledno je da je SNSD bio uslovljen od koalicionih partnera da povuče svoje zaključke jer su im kazali da ih neće podržati. Ipak, u SNSD-u, čini mi se nisu računali na to bi za njihov zaključak glasale i opozicione stranke – navodi Borenović.

Vezani tekst: http://banjaluka.net/ekskluzivno-otkrivamo-funkcionerske-plate-najplaceniji-snjegota-sa-vise-od-5-000-km/

(Banjaluka.net)

Auto udario djevojčicu na pješačkom prelazu u Banjaluci

Večeras se u ulici Branka Popovića u Banjaluci dogodila saobraćajna nezgoda u kojoj je učestvovalo maloljetno lice. Nezgoda se dogodila na obilježenom pješačkom prelazu u blizini tržnog centra “Bingo” i u njoj su učestvovali M.M. sa putničkim automobilom marke “Fiat” i maloljetno lice. Kako nezvanično saznajemo radi se o djevojčici koja nije životno ugrožena. Na

Zagreb i u drugoj utakmici bolji od Borca

Rukometaši PPD Zagreba pobijedili su i u drugoj prijateljskoj utakmici Borac M:tel. Učesnik Lige šampiona danas je u banjalučkoj dvorani “Borik” slavio rezultatom 31:29 (14:15), a susret je objema ekipama bio dobar test za nastavak sezone. Najefikasniji u gostujućem timu bili su Miloš Božović sa sedam golova i Ante Gadža sa šest, a u Borcu

SKUP PODRŠKE POSLANICIMA ISPRED SP: Zaustaviti cijepanje stranke 

Skup podrške Klubu poslanika Socijalističke partije u NSRS održan je ispred prostorija partije u Banjaluci u organizaciji članova i simpatizera SP iz najvećeg grada Srpske. Organizatori skupa pozvali su i predsjednika stranke Petra Đokića da im se obrati i javno obrazloži poslednja dešavanja u SP, ali lider Socijalista nije došao na skup. Okupljenima su se obratili

Selak najavio dolazak na sjednicu Glavnog odbora SP u Doboju

Poslanik Socijalističke partije u Narodnoj skupštini Goran Selak najavio je dolazak na sutrašnju sjednicu Glavnog odbora partije u Doboju, iako nije pozvan. Selak je pozvao na jedinstvo u partiji u cijeloj Republici Srpskoj i poručio da članovi SP-a neće dozvoliti cijepanje partije. On je rekao i da su na današnji skup u Banjaluci, koji su

RS dobija Fond za nauku i inovativnost

Vlada Republike Srpske planira da sljedeće godine osnuje Fond za nauku i inovativnost Republike Srpske, što je samo jedna od planiranih aktivnosti ka uspostavljanju efikasnijeg sistema upravljanja naučnoistraživačkim i inovacionim potencijalom u RS. Sličnu državno organizaciju ima Srbija, koja je Fond za nauku Republike Srbije osnovala u januaru prošle godine sa ciljem obezbjeđivanja uslova za

SKUP PODRŠKE JEDINSTVU SP “Nije partija jedan čovjek, partija smo svi mi”

Simpatizeri i članovi Socijalističke partije organizovali su skup podrške jedinstu SP, narodim poslanicima SP i Gradskom odboru SP Banjaluka.  Organizatori pozivaju predsjednika GO i narodnog poslanika Gorana Selaka i predsjednik stranke Petra Đokića da ima se obrate. – Nije partija jedan čovjek, partija samo svi mi – poručio je Selak. (Srpskainfo)

VANREDNA SKUPŠTINA GO DNS PRIJEDOR: Rodić novi predsjednik

U Prijedoru je održana vanredna skupština gradskog odbora DNS-a na kojoj je za predsjednika izabran Dragutin Rodić umjesto dosadašnjeg Milenka Đakovića. Skupštinu je sazvao dosadašnji predsjednik Gradskog odbora DNS-a Milenko Đaković, a prisustvovao je i predsjednik stranke Nenad Nešić. (RTRS)