Direktorima agencija plate po starom, SNSD odustao od “rezanja” njihovih primanja

narodna_skupstina
Plate direktora republičkih agencija i drugih institucija, od kojih neke prelaze i 5.000 KM, ostaju, bar zasada, na istom nivou, nakon što je najjača vladajuća partija – SNSD iznenada odustala od rješenja kojim je bilo predviđeno da najviša plata rukovodilaca ne smije biti veća od iznosa tri prosječne plate, odnosno oko 2.400 KM, saznaje Banjaluka.net.

Prema zaključcima poslaničkog kluba SNSD-a, koji su juče iznenada povučeni sa sjednice parlamenta, bilo je predviđeno da plate rukovodilaca koje imenuje parlament Srpske, budu prepolovljene u odnosu na sadašnje stanje.

Prema tim zaključcima, najviša plata rukovodilaca u republičkim agencijama i institucijama ne bi smjela biti viša od iznosa tri prosječne plate.

Međutim, uoči samog glasanja o izvještaju Administrativne komisije, koja je duže od šest mjeseci čekala na izvještaje o visini plata, SNSD je, bez javno izrečenog obrazloženja odustao od svojih stavova i zaključke skinuo sa glasanja.

Šef poslaničkog kluba SNSD-a Radovan Višković tvrdi za Banjaluka.net da su odustali od svojih stavova zbog toga što je Administrativna komisija željela da ovo pitanje reguliše Vlada, a ne parlament.

Međutim, on tvrdi da to ne znači da odustali od rezanja plata.

– Jednostavno, nismo željeli da se preklapaju zaključci sa stavom Administrativne komisije. To, međutim, ne znači da će biti zadržana sadašnja situacija u vezi plata, jer je, na osnovu zaključaka Administrativne komisije, Narodna skupština zadužila Vladu da obavi ovaj posao – kaže Višković.

On tvrdi da je situacija u vezi plata po agencijama raznolika i da u određenim slučajevima mora doći i do promjena zakona.

– Zato je najbolje da Vlada sagleda tu situaciju i na osnovu izvještaja Administrativne komisije uredi ovu materiju. Kako god bilo, sve te plate moraju biti iskorigovane jer ne možemo dozvoliti da bilo ko od njih ima veće plate nego ministri u Vladi, kao što je to sada slučaj – ističe Višković.

PDP: I mi bi podržali SNSD-ov prijedlog

S druge strane, u opoziciji tvrde da je problem zapravo bio u tome što SNSD-ov  zaključak nisu htjeli da podrže njihovi koalicioni partneri – DNS i SP.

Šef poslaničkog kluba PDP-a Branislav Borenović tvrdi za Banjaluka.net da je ovaj slučaj pokazatelj odnosa između članica vladajuće koalicije.

– Očigledno je da je SNSD bio uslovljen od koalicionih partnera da povuče svoje zaključke jer su im kazali da ih neće podržati. Ipak, u SNSD-u, čini mi se nisu računali na to bi za njihov zaključak glasale i opozicione stranke – navodi Borenović.

Vezani tekst: http://banjaluka.net/ekskluzivno-otkrivamo-funkcionerske-plate-najplaceniji-snjegota-sa-vise-od-5-000-km/

(Banjaluka.net)

Utakmica u pomen bivšem golmanu Borca: Prijatelji čuvaju Bojana od zaborava

Generacija FK Borac 1983/84. okupila se na devetu godišnjicu od smrti njihovog saigrača i prijatelja Bojana Miloševića. Ova generacija momaka još jednom je odala pomen Miloševiću koji je preminuo nakon duge borbe sa opakom bolešću. Milošević je bio čuvar mreže Borca, Krajine i BSK-a. Jedan od njegovih bivših saigrača, Vule Trivunović prisjetio se svog prijatelja.

Metar drva u Banjaluci do 110 KM

Pripreme za sezonu grijanja uveliko su u toku, a kako se hladni dani približavaju, povećava se potražnja, ali i cijena energenata, pa kupci danima obilaze prodajna mjesta ili traže najbolje ponude u oglasima. Da cijena drva raste kaže i penzioner Dragutin Gajić, koji je metar ove godine platio 20 KM skuplje nego prethodne. – Kupujem

Osamnaest godina od tragedije na ekskurziji banjalučke škole

Danas se navršava osamnaest godina od velike tragedije u kojoj je život izgubilo četvoro učenika i nastavnica banjalučke Osnovne škole “Petar Petrović Njegoš”. Tragedija se dogodila kada su se učenici, koji su bili na ekskurziji u Crnoj Gori, vraćali iz obilaska ostrva Sveti Stefan, ali se brodić “Škorpion 2” prevrnuo. Brod, koji je bio u vlasništvu

PREDAVANJE O HRANITELJSTVU Sva djeca zaslužuju odrasti u porodičnom okruženju

Centar za socijalni rad organizuje u četvrtak u 19 časova u prostorijama mjesne zajednice Starčevica predavanje sa ciljem promocije hraniteljstva kao oblika smještaja djece bez roditeljskog staranja i starih osoba bez porodičnog staranja. – Predavanje je namijenjeno građanima u cilju pružanja osnovnih informacija o hraniteljstvu. Centar za socijalni rad je opredjeljen za kvalitetno hraniteljstvo čemu

Motociklista povrijeđen u sudaru kod banjalučke Gimnazije

U saobraćajnoj nezgodi koja se kod banjalučke Gimnazije dogodila nešto prije 16 sati lakše povrijeđen je motociklista, saznaju “Nezavisne”. U Policijskoj upravi su nam potvrdili da je nezgoda prijavljena, ali trenutno nisu mogli da daju više informacija. “U nezgodi su učestvovali motocikl honda i putničko vozilo pežo. Lakše tjelesne povrede zadobilo je jedno lice”, rekli

TRIFUNOVIĆ HOSPITALIZOVAN: Trener Igokee imao moždani udar

Aleksandar Trifunović, trener KK Igokea, doživio je u nedjelju uveče moždani udar. Trifunović je hospitalizovan na Univerzitetski klinički centar Republike Srpske u Banjaluci i njegovo stanje je stabilno i doktori prate situaciju. Prema nezvaničnim informacijama, radi se o blažem obliku moždanog udara, pošto je Trifunović u tom trenutku uspio da pozove Vuka Radivojevića dugogodišnjeg igrača

MINISTARSTVO: Smijenjeni direktori tri šumska gazdinstva i jednog rasadnika u RS

Vršioci dužnosti direktora šumskih gazdinsatva „Romanija“ Sokolac, Vlajko Sekulić, „Vrbanja“ Kotor Varoš Stana Kuzmić, „Oštrelj“ Drinić Slađana Banjac, kao i direktor Centra za sjemensko rasadničku proizvodnju Doboj Nikola Miličević, smenjeni su, potvrđeno je iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS. U saopštenju se dodaje da će novi rukovodioci tri šumska gazdinstva i rasadnika u Doboju