Magazin 15.12.2015.

“Divanhana” izlazi na svjetsko tržište

ČITANJE: 2 minute
Divanhana
Bh. sastav “Divanhana” potpisao je ugovor za britansku izdavačku kuću “ARC Music”, te time obezbijedio worldwide izdanje novog albuma “Zukva”, koji će se u prodaji širom svijeta naći od 29. januara 2016. godine.

Neven Tunjić, pijanista “Divanhane”, kazao je da su pregovori sa spomenutom izdavačkom kućom iz Velike Britanije trajali duže od godinu dana.

– Pjesme koje će se naći na albumu koji će objaviti ‘ARC Music’ biće nešto drugačije u odnosu na one koje su na albumu za regionalno tržište. Dakle, biće prilagođene toj slušalačkoj publici- rekao je Tunjić.

Napomenuo je da izdavačka kuća iz Velike Britanije sada preuzima posao promocije albuma, samim tim i sevdaha kao tradicionalnog muzičkog žanra koji dolazi iz BiH, ali takođe i poslove koji podrazumijevaju slanje albuma medijskim kućama, čime će “Divanhana” ući u kolosijek evropske muzike.

Na albumu “Zukva” nalazi se 10 numera, uglavnom sevdalinki, uz nekoliko tradicionalnih pjesama iz drugih dijelova Balkana. Važno je izdvojiti prošlogodišnji hit “Zvijezda tjera mjeseca”, sevdalinke “Oj Safete, Sajo, Sarajlijo”, “Da sam ptica”, te ranije objavljen singl “Sejdefu majka buđaše”, kojim je obilježen i sam izlazak novog albuma.

Objavljivanjem albuma pod okriljem “ARC Musica” sastav “Divanhana” se našao u porodici sa velikanima world music scene kao što su dobitnica nagrade “Grammy” Marta Gomez, perkusionista Hosam Remzi, irski folk sastav “Clannad”, južnoafrički a capella hor “Insingizi”, indijska pjevačica Kiran Ahluvalia i mnogim drugima.

Govoreći o mogućnostima da jedan bend iz BiH potpiše ugovor s inostranom izdavačkom kućom Tunjić je naveo da je neophodno vjerovati u sebe, ali da taj proces, kad je njihov slučaj u pitanju, nije trajao preko noći.

– Imali smo određene pregovore već četiri ili pet godina. I kad smo objavili prvi album željeli smo da se on nađe na svjetskom tržištu, međutim to se nije desilo. No, nismo odustajali i sada smo konačno ostvarili svoju zamisao- naveo je Tunjić.

Sastav “Divanhana” prepoznatljiv je po tome što tradicionalnu muziku izvodi oplemenjenu novim aranžmanima.

(Nezavisne novine)