Vijesti 19.02.2016.

Djeca i internet – opasnost vreba

ČITANJE: 3 minute
djeca
Pedofilija, vršnjačko nasilje, izvrgavanje ruglu i nanošenje duševne boli, zloupotreba ličnih podataka i fotografija samo su neke od stvari sa kojima se maloljetnici i omladina svakodnevno susreću na društvenim mrežama.

Stručnjaci smatraju da je šteta koja može nastati u ionako osjetljivim pubertetskim godinama, kada je psiha daleko od toga da bude formirana i podložna pritiscima, nemjerljiva.

Osim gubljenja socijalnih vještina, dolazi do nesazrijevanja ličnosti u svakom pogledu, nezainteresovanosti za suprotni pol, pa čak i psihičkih poremećaja.

-Mladi na društvenim mrežama se svakodnevno susreću sa pojavama kao što je pedofilija, preko vršnjačkog nasilja, korištenja podataka u cilju sramoćenja i javnog ponižavanja, prijetnji i ugovaranja tuča. Svakih malo imamo slučaj roditelja koji se pojave u medijima s pričom kako im je dijete bilo žrtva- rekla je Biljana Milošević, sociolog iz Istočnog Sarajeva.

Ona kaže kako bi zbog svega toga nadležni trebalo da posvete više pažnje ovom pitanju, te da se zakonski uredi ta oblast.

-Nemoguće je da potpuno izopštimo mlade sa društvenih mreža, ali neka kontrola mora biti. Tako bi tu oblast što prije trebalo urediti zakonski, recimo da se decidno zabrani mlađima od 16, ako ne čak i prije punoljetstva, samostalno otvaranje naloga na bilo kojoj društvenoj mreži- kazala je ona.

Psiholozi upozoravaju da se zbog zloupotrebe interneta i svega navedenog radi o ozbiljnijim posljedicama nego što se inače smatra.

-Djeca su pasivna, ne druže se jedni sa drugima, ne učestvuju u pozitivnim aktivnostima kao što su sport, umjetnost, nauka, već se okreću društvenim mrežama i na taj način se usporava njihov razvoj – socijalni, intelektualni i emotivni. U nekim kasnijim godinama partner se traži preko društvenih mreža, što nije normalno ili dođe do nezainteresovanosti za suprotni pol- priča Aleksandar Milić, psiholog i profesor na Banjalučkom univerzitetu.

Milić kaže da kao posljedica svega toga dolazi do povlačenja u sebe, otuđivanja od svijeta, pa čak i porodice, zatvaranja u sobu u kojoj putem društvenih mreža žive neki svoj život, što može dovesti i do psihičkih problema i oboljenja.

-Problem je uočljiv svuda oko nas. Djeca danas kad odu na rođendanske proslave ne igraju se jedni s drugima, nego sjede i gledaju u tablete i telefone. Vremenom s tim obrascima ponašanja i psiha uveliko strada- kaže on.

Na ovu temu stručnjaci Uprave za policijsko obrazovanje Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske u petak su održali predavanje o prevenciji zloupotrebe Facebooka srednjoškolcima u Bijeljini.

-Cilj projekta koji sprovodimo u ovom polugodištu je da se podigne bezbjednosna svijest kod učenika o negativnostima na internetu, da djeca znaju prepoznati opasnost i kako da sami sebe zaštite i da ne dozvole da budu žrtve tih napada. Mladi u RS su veoma zainteresovani za ovu temu, prema mom iskustvu i saznanjima u svakom školskom odjeljenju samo jedno do dvoje učenika nema profil na Facebooku- rekao je Aleksandar Miladinović, profesor kriminalistike u Visokoj školi unutrašnjih poslova.

(NN)