Vijesti 03.02.2016.

Dječak Eduardo zdrav i uopšte nije u bolnici?

ČITANJE: 3 minute
markovic eduard
Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH nije zaprimio zahtjev koji se tiče odobrenja za liječenje u inostranstvu, refundacije troškova, određene vrste pomoći, niti bilo koji drugi zahtjev vezan za dječaka Eduarda Markovića iz Kiseljaka.

Odgovor je to navedene institucije na pitanje Nezavisnih novina  koje su im uputili zbog spekulacija da je akcija pomoći za liječenje šestogodišnjeg Eduarda Markovića, koji se navodno u Šestoj dječjoj klinici u Kijevu nalazi u vještački induciranoj komi, jer još nije prikupljen novac za plaćanje transplantacije gušterače – lažna.

Poslije jučerašnjeg teksta u ovim novinama o teškom stanju i prikupljanju pomoći za operaciju dječaka, u  redakciju su se javili brojni građani tvrdeći da je dječak zdrav. Prve sumnje u istinitost apela koji je dječakov otac Niko Marković uputio javnosti pojavile su se poslije objave regionalne muzičke zvijezde Nine Badrić koja je na svom Facebook nalogu podijelila priču o pomoći dječaku, nakon čega su mnogobrojne osobe ostavile komentare kako se radi o prevari.

Još jedan od dokaza koji upućuju na to da se radi o više nego sumnjivom slučaju su objave dječakove majke Elline Marković, koja na popularnoj mreži Instagram redovno stavlja slike mališana iz Ukrajine, ali ne iz bolnice, već iz parka, druženja sa vršnjacima, pa čak i prvog dana škole. Na tim slikama dječak izgleda zdravo, bez i najmanjeg traga bilo koje bolesti. A na to da je majka očigledno uprkos tome što se nalazi u Ukrajini dobro obaviještena o medijskim natpisima u BiH i regionu upućuje činjenica da je odmah poslije objavljivanja našeg teksta i optužbi od strane čitaoca da se radi o prevari ugasila nalog na Instagramu. Međutim, fotografije sa profila su sačuvane prije njegovog gašenja.

Kad smo stupili u kontakt sa građanima Kiseljaka koji su zbog straha željeli da ostanu anonimni čuli smo veoma teške optužbe. Za Eduardovog oca svi su nam mahom rekli kako se radi o osobi koja se služi prevarama već dugi niz godina. Kako kažu, tačno je da Niko Marković ima sina, te da mu je žena Ukrajinka, ali dječak, po njihovim riječima, nije bolestan već je živ i zdrav, te se nalazi sa majkom u Ukrajini jer je Ellina napustila Niku. Takođe, tačno je da živi u kontejneru u šumi, ali po njihovim riječima ne zbog toga što je kuću prodao da bi obezbijedio pare za liječenje sina, nego zato što su pare od kuće otišle na lagodan život. Mještani su spomenuli i njegovog brata, za kojeg su rekli da se bavi “istim poslom”.

– Njih dvojica su zavili u crno mnogo ljudi, čitav Kiseljak njih zna i knjiga bi se mogla napisati o njihovim prevarama. A vi i čitaoci se nemojte gristi – dijete je, hvala bogu, zdravo. Sve je to laž!”- rekao je jedan od mještana.

Uprkos brojnim preprekama na koje smo u kijevskoj 6. Klinici za dječje bolesti naišli, prije svega zahvaljujući nepoznavanju engleskog ili njemačkog jezika osoblja u spomenutoj bolnici, uspjeli smo doći do nezvanične informacije da dječak pod imenom Eduardo Marković uopšte nije u toj bolnici, niti je ikad u njoj bio.

Vezani tekst: Dječak u vještačkoj komi jer nema novca za operaciju

(Nezavisne novine)