Vijesti 01.02.2016.

Dječak u vještačkoj komi jer nema novca za operaciju

ČITANJE: 3 minute
markovic eduard
Jecajući na naš telefonski poziv javio se Niko Marković iz Kiseljaka, otac šestogodišnjeg Eduarda, koji se nalazi u vještački izazvanoj komi dok čeka transplantaciju gušterače.

Problemi ovog mališana, tvrdi otac, izazvani su doktorskom nepažnjom kada je, kako priča, uprkos očitim simptomima dijabetesa tipa 1 sve vrijeme liječen antibioticima, nakon čega kreće borba za goli život.

-Teški dijabetes tipa 1 je izazvao zdravstvene probleme zbog kojih je liječen u Sarajevu, ali kako nikog nije ni interesovalo šta mu je dok jedno jutro nije pao u komu. Nije njega niko ni pogledao kako treba, dijete se borilo za goli život, a oni su mu davali antibiotike-plačući i jedva čujnim glasom priča ovaj nesrećni otac.

Za operaciju koja život znači potrebno je 107.000 dolara, a do sada je skupljeno svega 30.000. Jedan dan u Šestoj klinici u ukrajinskom Kijevu košta 110 evra, a mjesečni troškovi iznose minimum 3.300 evra, ukoliko sve prođe bez ikakvih komplikacija. Kao i svi roditelji, Niko i Ellina su pokušali sve kako bi sakupili prijeko potreban novac. Šta su imali rasprodali su, od koga su mogli pozajmili su, molili i kucali na mnoga vrata, ali sad su stjerani u ćošak. Kaže da više nemaju ideja ni mogućnosti, a onih koji bi pomogli nema baš puno, kako od nadležnih, tako i od običnog naroda.

-Ja sam prodao što sam imao: kola, kuću, ništa više nemam, jedino dušu da dam, ali opet nismo skupili ni blizu za operaciju. Bubrezi su mu sada na aparatima kako ne bi otkazali dok čekamo transplantaciju. Dok je bio u svjesnom stanju i pluća su krenula da se gase, pa su morali da izazovu komu kako bi ga spasili. Vjerujte mi da ovako nešto ne bih poželio ni nekome ko mi želi sve najgore u životu- uspio je Niko nekako da sastavi čitavu rečenicu.

Maleni borac se trenutno nalazi na Šestoj klinici u Kijevu gdje bi transplantacija i trebalo da se obavi, a nad svojim anđelom danonoćno više od godinu dana bdi majka Ellina.

Za to vrijeme Niko dane, koje, kako kaže, ni sam ne zna kako preživljava, provodi u kontejneru u šumi kod Kiseljaka, kojeg mu je ustupio prijatelj.

-Ne treba meni ništa, ne moram imati, ni jesti, nije bitno – svaka marka ide za liječenje. Mi samo želimo da se naš Eduardo probudi, da ozdravi, da se igra kao i svako dijete u njegovim godinama. Pomozite nam, molimo vas spasite našeg anđela, pomozite mu da uspije, da preživi i da ponovno živi kao sva druga djeca- zajecao je opet Niko za sudbinom svog jedinca.

Kako se sada čini, ovog mališana su svi zaboravili jer je krajem prošlog mjeseca treći put propustio transplantaciju zbog manjka para. Pritom, vremena je sve manje i zato je važno da se u što kraćem roku skupi potrebni novac.

Žiro računi za pomoć

Svi dobri ljudi koji su u mogućnosti da učestvuju u spasavanju života jednog šestogodišnjeg dječaka svoje uplate mogu izvršiti na sljedeće račune:

Humanitarni broj žiro računa za uplate van BiH – u evrima (EUR):

UniCredit Bank

Poslovnica Kiseljak

J.B. Jelačića bb

Eduardo Marković

SWIFT: UNCRBA22RAČUN: 40478195201

IBAN: BA39 3383 4040 5326 2757

Humanitarni broj računa za uplate u dolarima (USD)

UniCredit Bank d.d.

Poslovnica Kiseljak

J.B. Jelačića bb

Eduardo Marković

SWIFT: UNCRBA22RAČUN: 40478195202 (USD)

IBAN: BA39 3383 4040 5326 2757

(Nezavisne novine)