Vijesti 21.03.2017.

Djecu uče o ekologiji, a Vrbasom plutaju fekalije

ČITANJE: 3 minute

Vodovod će narednih dana učestvovati u edukaciji đaka o značaju čistog Vrbasa, dok su pregovori o gradnji prečišćivača otpadnih voda koje se u njega slivaju i briga za seoske vodovode, još u povoju.

Rukovodstvo preduzeća juče je predstavilo projekat u toku kojeg namjeravaju osnovce naučiti da štite našu rijeku.

Pokrovitelj je Ambasada Švajcarske u BiH, a ekolozi zaposleni u Vodovodu, zajedno sa kolegama iz Centra za životnu sredinu, držaće predavanja u školama.

Iako se ekolozi slažu da je voda najugroženiji prirodni resurs, te da nema čistog Vrbasa dok se ne izgradi sistem za sakupljanje i prečišćavanje voda koje od naše rijeke prave kanalizaciju, u Vodovodu ponovo ističu da je to dugotrajan i skup proces.

– Kanalizacija je najveći komunalni problem u Banjaluci, ali je izvorište sa kojeg dobijamo vodu donekle zaštićeno gradnjom kolektora od Karanovca do Novoselije. Trebalo bi izgraditi i kolektor u gradu, ali to je složen projekat, te samo za prvu fazu je potrebno 50 miliona evra – rekla je direktorka Vodovoda, Branka Trninić.

Ovo komunalno preduzeće higijenski ispravnom vodom za piće snabdijeva oko 200.000 potrošača, a na teret će im biti stavljeni i seoski vodovodi o kojima je do sada brinuo Centar za razvoj i unapređenje sela.

Kažu da ih tek tada očekuje obiman posao, a poznato je da je većina njih u lošem stanju i godinama nisu obnavljani.

Jedan od njih je vodovod Lušica u Verićima gdje meštani kažu da nisu žedni, kao u nekim selima, ali svaki put kada padne obilnija kiša, iz slavina u 250 domaćinstava poteče mulj.

– Prije nekoliko dana smo sasvim slučajno otkrili da je voda zagađena i to zahvaljujući mještanki koja ima farmu krava i mora kontrolisati vodu da bi mogla da garantuje za kvalitet mlijeka – priča mještanin Slaviša Vučkovac i dodaje da su im obavještenja da voda nije za piće polijepljena po autobuskim stanicama i objektu mjesne zajednice, pa ko je vidio, vidio je.

Problem ovog naselja je što nisu spojeni na gradski vodovod, a Vučkovac se čudi kako se niko do sada nije otrovao vodom.

U Centru za razvoj i unapređenje sela kažu da Verići više nisu njihova briga, a Vodovodu će trebati dvije godine da snime stanje seoske mreže.

– Za početak ćemo ići sa sistemima koji su naslonjeni na gradski vodovod, a to su više zone Pavlovca, Karanovac Koprivnjak i Sredovac, a cilj nam je da sve vodovode na području Banjaluke stavimo u funkciju po sistemu kako se brinemo o gradskom vodovodu – rekla je Branka Trninić.

Donacija

Branka Trninić kaže da su pregovori o prvoj fazi gradnje kolektora u gradu počeli i da bi uređaj za prečišćavanje otpadnih voda mogli obezbijediti kroz donaciju. Prethodno će se morati kreditno zadužiti da bi izgradili kolektore.

Nagrade za najbolje ideje

Projekat edukacije osnovaca počeće manifestacijom zakazanom za 22. mart. Na Trgu Krajine će se okupiti zvaničnici grada, djeca iz svih 26 banjalučkih osnovnih škola, te članovi sportskih udruženja, koji se takođe zalažu za čistu rijeku.

Djeca će tokom projekta crtati, pisati i praviti makete na temu zaštite Vrbasa, radovi će biti izloženi u nekoj od gradskih institucija, a najbolji će biti i nagrađeni 31. decembra.

(EuroBlic)