Biznis 20.10.2022.

ĐOKIĆ: Ministarstvu još nije upućen zahtjev opštine Jezero za obustavu geoloških istraživanja

ČITANJE: 1 minuta

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je Srni da u resorno ministarstvo još nije upućen nikakav akt od opštine Jezero u vezi sa zahtjevom za hitnu obustavu geoloških istraživanja na području te lokalne zajednice i naglasio da Ministarstvo može postupati isključivo u skladu sa Zakonom o geološkim istraživanjima.

“Vidjećemo da li će taj zahtjev uputiti prema resornom ministarstvu”, naveo je Đokić.

On je naglasio da se ne smije raditi mimo zakona.

“Ako neko želi da radimo mimo zakona, mi to ne smijemo. Ne smijemo rizikovati sudske sporove koje bismo mogli izgubiti i plaćati nekome nenormalno visoku štetu za nešto što bi bilo kršenje zakona”, napomenuo je Đokić, komentarišući jednoglasno usvojeni zaključak Skupštine opštine Jezero, kojim od Ministarstva rudarstva i energetike Srpske traži hitnu obustavu geoloških istraživanja i ukidanje rješenja o njima u dijelu koji se odnosi na područje ove opštine.

On kaže da mu je poznato da je ova lokalna zajednica u prethodnom periodu davala svoja mišljenja u periodu kada je bio zahtjev za odobravanje istražnih radnji na tom području.

Skupština opštine Jezero danas je jednoglasno usvojila zaključak kojim od Ministarstva rudarstva i energetike Republike Srpske traži hitnu obustavu geoloških istraživanja i ukidanje rješenja o njima u dijelu koji se odnosi na područje ove opštine, potvrdila je predsjednik lokalnog parlamenta Dragana Karaga.

Na području opštine Jezero počela su geološka istraživanja prema projektu detaljnih geoloških istraživanja bakra, željeza i pratećih metala na istražnom prostoru Sinjakovo, koja izvodi Kompanija “SNK metali” po odobrenju nadležnog ministarstva.

(Srna/SB)

Oznake: Petar Đokić