Biznis 14.10.2022.

Đurđević ponovo odbio da prizna “Pavgord” kao povjerioca

ČITANJE: 2 minute

Stečajni upravnik Fabrike glinice “Birač” Lazo Đurđević ponovo je odbio da upiše “Pavgord” u tabelu povjerilaca, umjesto institucija Republike Srpske od kojih je za 43 miliona KM kupio kompletna potraživanja od zvorničke fabrike, piše Capital.

Nakon što je, u skladu sa zahtjevom stečajnog upravnika, uklonio nedostatke na koje je Đurđević ukazao u prvom zahtjevu, “Pavgord” je ponovo zatražio da bude upisan u tabelu povjerilaca, ali je ponovo odbijen.

Razlog zbog kojeg je ovaj put Đurđević odbio zahtjev “Pavgorda” je tužba koju je protiv odluke Vlade RS o prodaji potraživanja podnio advokat Vladimir Milošević.

Đurđević je naveo da bi upis “Pavgorda” u tabelu priznatih i osporenih potraživanja trebalo odgoditi sve do pravosnažnog okončanja spora koji je Milošević pokrenuo, a koji  ima za cilj ima utvrđenje zakonitosti izvršenih prenosa potraživanja.

Tvrdi da bi upis “Pavgorda” i sve pravne posljedice koji bi to prouzrokovalo, u slučaju da sud usvoji Miloševićevu tužbu, izazvao “nesagledive pravne posljedice i štetu za interese ostalih povjerilaca”.

“Imajući u vidu naprijed navedeno predlažem stečajnom sudiji da se ne mijenja tabela priznatih i osporenih potraživanja po uređenom zahtjevu koji je podnio ‘Pavgord’, sve do pravosnažnog okončanja sudskog postupka po tužbi advokata Miloševića”, naveo je Đurđević.

Konačnu odluku, ipak, će donijeti stečajni sudija.

Vlada RS je krajem jula donijela odluku da za 43 miliona KM proda potraživanja institucija RS od Fabrike glinice “Birač” u stečaju preduzeću “Pavgord” iz Foče što je izazvalo nezadovoljstvo i proteste radnika “Alumine”, kćerke firme FG “Birač” i dijela javnosti.

Bez obzira na to Vlada nije odustala od svoje odluke, ali ni “Pavgord” još nije uspio da se upiše kao povjerilac.

Naime, Đurđević je već jednom odbio njegov zahtjev za upis, a kao razlog tada je naveo da podaci u tabeli povjerilaca ne odgovaraju podacima u ugovorima o ustupanju potraživanja.