Politika 28.03.2016.

DNS: Nismo krivi, cijenu struje ne treba povećavati

ČITANJE: 2 minute

DNS

Demokratski narodni savez /DNS/ i dalje smatra da cijenu električne energije ne treba povećavati, jer unutar javnog preduzeća nije došlo do ušteda do kojih je moralo i trebalo doći.

DNS smatra neopravdanim to što se, kako se vidi u odluci Regulatorne agencije za električnu energiju, poskupljenja ne odnose na proizvodna preduzeća /osim RiTE Gacko/, već na distributivna, od čega će ona imati značajnu korist.

Iz DNS-a napominju da ni odluka regulatora, kao nezavisnog organa, nije bila jednoglasna.

“Iznenađeni smo stavom pojedinih partija, koji krivca traže u DNS-u i pokušavaju da krivicu prebace sa sebe na drugog, iako vrlo dobro znaju da je DNS od početka zastupao stav da električna energija ne treba da poskupi i da treba preduzeti sve mjere unutrašnje uštede da ne bi došlo do poremećaja na tržištu i poskupljenja ostalih proizvoda koji zavise od cijene električne energije i direktno utiču na standard građana”, ističe se u saopštenju DNS-a.

Iz ove stranke poručuju da su političke partije, koje pokušavaju da krivca traže u DNS-u, trebalo svoju energiju da usmjere na iznalaženje rješenja koje bi bilo primjereno vremenu u kojem živimo.

“Želimo istaći da mnogi ne znaju ni tačnu proceduru donošenja odluke o poskupljenju električne energije, te upućujemo one koji su komentarisali i koji misle komentarisati da se upoznaju sa procedurama da bar pokažu minimum znanja o onome što pričaju”, zaključuju u DNS-u.

Iako su, koliko juče, bili najglasniji protivnici povećanja cijene struje u Srpskoj, DNS se u subotu povukao pred odlukom regulatorne komisije.

Potpredsjednik te stranke Nedeljko Čubrilović deklarativno ipak je tvrdio da je DNS i dalje portiv te odluke, ali i sam je priznao da je ona ovaj put konačna.

“Pitanje je da li DNS u ovoj situaciji može bilo šta da uradi.  Znate da je regulatorna agencija samostalan organ koji donosi te odluke, mi i dalje ostajemo pri stavu da je struja najjeftinija u regionu i da prostor za poskupljenje postoji, ali da ovo nije bilo vrijeme i nije bio način”, istakao je u subotu  Nedeljko Čubrilović, potpredsjednik DNS-a.

 (Agencije)