Vijesti 04.10.2015.

Do kraja decembra izbor ili promjena porodičnog ljekara

ČITANJE: 2 minute
doktor
Građani Republike Srpske u periodu od početka oktobra do kraja decembra imaju mogućnost da promijene svog izabranog ljekara porodične medicine, pedijatra ili ginekologa, bez navođenja razloga promjene.

Svi koji su nezadovoljni svojim doktorima ili iz nekog drugog razloga žele da promijene ljekara trebalo bi da to učine od 1. oktobra do 31. decembra, navodi se u saopštenju Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.

U ovom periodu i procedura promjene je jednostavnija, a potrebno je da osiguranici popune odgovarajuće obrasce kod novoizabranog ljekara i da ih ovjere u Fondu.

Kod novoizabranog ljekara lica mogu da ostvaruju zdravstvenu zaštitu od početka naredne godine, a ako je novoizabrani doktor zaposlen u istoj zdravstvenoj ustanovi kao i prethodni, nije potrebno čekati početak godine.

Ljekara je moguće promijeniti i mimo za to predviđenog perioda, ali samo u određenim okolnostima, odnosno neophodno je navesti opravdan razlog promjene, u skladu sa pravilnikom koji reguliše ovu oblast. Razlog za to može biti promjena mjesta prebivališta ili odsustvo izabranog ljekara u dužem periodu.

Građani koji još uopšte nisu izabrali svog ljekara trebalo bi da to učine u pomenutom periodu.

Značajno je da se izbor ili promjena ljekara izvrši do kraja godine, prije potpisivanja ugovora između Fonda i domova zdravlja za narednu godinu, jer od broja registrovanih lica zavisi i koliko će koji dom zdravlja dobiti sredstava, te svaka naknadna preregistracija dovodi do problema, prvenstveno za domove zdravlja.

Za tim porodične medicine građani mogu da se registruju u domovima zdravlja ili u privatnim ambulantama porodične medicine sa kojima Fond ima potpisan ugovor.

Roditelji djecu do šest godina mogu da registruju kod izabranog pedijatra, a žene starije od 15 godina mogu da se evidentiraju kod svog ginekologa i da kod njih odlaze direktno, bez uputnice.

Osiguranici mogu da se opredijele za jednog od pedijatara/ginekologa koji rade u zdravstvenim ustanovama u Republici Srpskoj sa kojima Fond ima potpisan ugovor o pružanju usluga iz oblasti ginekologije i pedijatrije.

O spiskovima ustanova osiguranici mogu da se informišu u poslovnicama Fonda, domovima zdravlja, te na internet stranici Fonda, dodaje se u saopštenju.

(Agencije)