Vijesti 13.09.2015.

Do kraja godine još milion sirijskih izbjeglica?

ČITANJE: 1 minuta
sirija

Još milion Sirijaca će napustiti svoje domove do kraja ove godine ukoliko se građanski rat u toj zemlji nastavi nesmanjenim tempom, upozorava humanitarni koordinator UN za Siriju Jakub el Hilo.

Sirijske izbjeglice će, takođe, ukoliko se ne preduzme hitna akcija za rješavanje eskalirajućeg konflikta, nastaviti da napuštaju bliskoistočni region, ističe Hilo.

Zvaničnik UN napominje da je od početka 2015. do sada već raseljeno više od milion Sirijaca i poziva svijet da učini veće napore da se Sirijcima pomogne da prebrode zimu u sopstvenoj zemlji.

Hilo upozorava da su države susjedi Sirije, koje su dosad apsorbovale najveći dio izbjeglica iz te zemlje, došle u kriznu situaciju i da će zbog toga Evropa biti suočena sa situacijom sličnoj onoj koja je dovela do osnivanja UNHCR-a 1950. godine.

Svjetski program za hranu (WFP) za period od novembra nema nijedan dolar za hrane za pet miliona ljudi kojima je potrebna takva pomoć u samoj Siriji, ističe Hilo, dodajući da je za zadovoljenje ovih potreba do kraja godine potrebno najmanje 738 miliona dolara.

– Mi još uvijek imamo mogućnost da investiramo i pomognemo mnogim Sirijcima da ostanu u Siriji. U suprotnom će “ljudski voz” nastaviti da ide u svim pravcima, uključujući Evropu – napominje Hilo.

Otkad je 2011. počeo građanski rat u Siriji, poginulo je 250.000 ljudi, a polovina stanovništva je napustila svoje domove, od čega je 7,6 miliona raseljeno unutar zemlje, dok se četiri miliona zaputilo izvan njenih granica.

(NN)