Vijesti 06.09.2015.

Dobrodošlica: Oko 8.000 izbjeglica stiglo u Minhen

ČITANJE: 2 minute
migranti u austriji

Hiljade migranata koji su danima zadržavani u Mađarskoj, konačno je uspjelo da stigne do Austrije i Njemačke.

Najviše izbjeglica došlo je u Minhen – oko osam hiljada, ali i druge gradove, gdje su im građani i lokalni zvaničnici pokazali da su dobrodošli.

Hiljade Sirijaca, ali i migranata iz drugih zemalja, konačno je utočište od sukoba od kojih su pobjegli našlo u zemlji svoje nade – Njemačkoj.

Na mnogim dijelovima puta dotle hodali su po trnju, a Njemci su im poželjeli dobrodošlicu ponudivši im čokoladu, banane i vodu.

Policija je za migrante obezbjedila prevodioce i uputila ih u centre gde će moći da se registruju. Tamo ih čekaju hrana, lekarski pregled i nova garderoba.

– Ovi ljudi su putovali 20 dana, skoro preko čitave Evrope. Vidjela sam da su se majka i ćerka prvi put srele otkako su se razdvojile kada su krenule ovamo. To me je baš pogodilo- kaže stanovnica Minhena.

Stotine migranata pristiglo je i na istok Njemačke, u grad Zalfeld. Lokalno stanovništvo dočekalo ih je aplauzom i dalo im pakete hrane i zimsku garderobu za hladne dane koji dolaze.

– Neka ste dobro došli u Tiringiju. Drago mi je da ste preživjeli dovde. Ostanite, odmorite se, pa da svi zajedno nađemo mir- rekao je Bodo Ramelov.

– Osjećam se sjajno. Osjećam se bezbjedno. Konačno smo uspjeli- kaže izbeglica iz Sirije

Šef njemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer rekao je da je ovaj dolazak izbjeglica u Njemačku bio izuzetak i da je postignut dogovorom predstavnika Njemačke, Austrije i Mađarske.

Ipak, odluka njemačke kancelarke Angele Merkel da primi izbeglice, naišla je na ozbiljnu kritiku u redovima takozvane “sestrinske” partije, bavarske Hrišćansko-socijalne unije.

Ministar unutrašnjih poslova Bavarske Joahim Herman požalio se da odluka o dolasku izbjeglica nije dogovorena sa njemačkim pokrajinama.

Generalni sekretar te partije Andreas Šojer je rekao da masovni priliv izbjeglica mora biti zaustavljen.

(Agncije)