Vijesti 26.11.2015.

Dodik: 9. januar ostaje Dan RS

ČITANJE: 5 minuta
dodik
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je da 9. januar ostaje Dan Republike Srpske i da taj datum ne može ukinuti nijedan sud u BiH, pa ni Ustavni sud, niti bilo kakva voluntaristička volja bilo kojeg pojedinca ili bilo koga u Sarajevu.

Dodik je naglasio da je nemoguće ukinuti Dan Republike Srpske jer postoji samo jedan dan kada je formirana Srpska, a to je 9. januar.

Predsjednik Srpske ocijenio je da je neprihvatljiva današnja odluka Ustavnog suda BiH, kojom je Zakon o praznicima Republike Srpske proglašen neustavnim.

“To je neprihvatljiva odluka, koja je u kontinuitetu svih onih loših i nepravnih odluka prema Republici Srpskoj od Ustavnog suda BiH, koje su u pravilu kreirali dva Bošnjaka, muslimana, i tri stranca koji su donosili odluke i urušavali svaku autonomnu i političku volju u Republici Srpskoj”, rekao je Dodik.

On je naveo da je tako bilo i ovaj put, kada je Ustavni sud, koristeći mehanizam preglasavanja, ukinuo Dan Republike Srpske, a to je nemoguće ukinuti.

“Ustavni sud BiH je više političko nego pravno tijelo.To je pokazao nizom odluka, kao što su grb, kao što je Sud, Tužilaštvo i mnoge druge koje je donosio, među kojima je i odluka o konstitutivnosti naroda. Taj Ustavni sud nije ustavni sud, nego mjesto koje kreira politički sistem i donosi političke odluke, mimo Ustava i mimo prava”, naglasio je predsjednik Srpske.

Dodik je podsjetio da je prije desetak godina Venecijanska komisija utvrdila da je Ustav Republike Srpske usaglašen sa najvišim standardima Evrope.

“Sada čujemo da oni govore nešto sasvim drugo. Republika Srpska će imati svoj jedinstven odgovor na ovo pitanje, a ja podržavam odluku Narodne skupštine i njen zaključak i mislim da se treba kretati u okviru toga”, ističe Dodik.

On je ponovio da 9. januar ostaje Dan Republike Srpske i nijedan sud u BiH, pa ni Ustavni sud, niti bilo kakva voluntaristička volja bilo kojeg pojedinca ili bilo koga u Sarajevu ne može taj datum ukinuti.

“Ostaje da se proslavlja i slavi 9. januar kao Dan Republike Srpske. Mi u Republici Srpskoj moramo konačno postati svjesni o čemu je riječ. Ustavni sud je reagovao na zahtjev Bakira Izetbegovića”, kaže predsjednik Republike Srpske.

Dodik je pojasnio da se u istom trenutku kada se 25. novembar pokušava nametnuti kao praznik cijele BiH u Ustavnom sudu donosi ovakva odluka, koja nije u vezi ni sa pravom, niti pravnim aktima niti sa pravima demokratskog odlučivanja o tome.

“Narodna skupština bila je jedinstvena i njen odgovor će biti onakav kakav je bio kada se usaglasio i donosio stav o toj inicijativi”, poručio je Dodik.

On je naveo da Republika Srpska ne može da vjeruje u ovakve organe kao što je Ustavni sud BiH, koji pokušava da nametne svoje odluke mimo volje Republike Srpske.

“Nema nijedne zemlje na svijetu gdje se odluke ustavnog suda proglašavaju kao neprikosnovene i gdje, ako te odluke ne sprovodite, to predstavlja krivično djelo. To samo ovdje postoji. Vjerovatno na to računaju, ali ne znam kako će tužiti Narodnu skupštinu, koja će, uvjeren sam, odbiti ovakvu odluku”, rekao je Dodik.

SDS: Odluka Suda udarac odnosima u BiH

Srpska demokratska stranka smatra da je odluka Ustavnog suda BiH, kojom je proglašen neustavnim 9. januar kao Dan Republike, udarac odnosima u BiH i nastavak politike zabadanja prsta u oko drugoj strani.

Iz SDS-a je ocijenjeno da se ovom odlukom Ustavnog suda BiH destabilizuje BiH i da je ovo loša poruka iz Federacije BiH, ali i svih onih koji u ime međunarodne zajednice donose odluke u Ustavnom sudu BiH, i to zajedno sa bošnjačkim sudijama.

“Umjesto da vidimo kako će narod bolje da živi na sceni imamo borbu ko će kome zabiti nož u leđa”, navodi se u saopštenju iz SDS-a i ističe da, nakon ovakve odluke Ustavnog suda BiH, sigurno nikome neće biti bolje.

SDS smatra da bi bilo dobro za sve u BiH da se, kako navode, u najmanju ruku hitno završi diktatura stranaca u Ustavnom sudu BiH.

NDP: Odluka je politička

Narodni demokratski pokret smatra da je odluka Ustavnog suda BiH, kojom je proglašen neustavnim 9. januar kao Dan Republike, neprihvatljiva i nerazumna, zbog koje će Republika Srpska morati dati odgovor u skladu sa već usvojenom Deklaracijom Narodne skupštine.

Iz ove stranke je saopšteno da je odluka Ustavnog suda do koje je došlo preglasavanjem dvojice bošnjačkih i troje stranih sudija nije pravno zasnovana i da je rezultat političke, a ne pravne kvalifikacije karaktera ovog zvaničnog državnog praznika Republike Srpske.

“Iako je, prema Zakonu o državnim praznicima Republike Srpske, Dan Republike jasno označen kao sekularni praznik, sudije Ustavnog suda BiH su ga tretirale kao vjerski praznik što im je poslužilo kao osnov za ustavno osporavanje”, navodi se u saopštenju.

Iz NDP-a poručuju da je odluka Ustavnog suda posljedica njihovog mišljenja da nije prikladno slaviti Dan Republike istog dana kada je i pravoslavni vjerski praznik Sveti Stefan.

“Primjenjujući ovu nakaradnu logiku Ustavni sud BiH može osporiti i cijeli Dejtonski mirovni sporazum jer je potpisan 21. novembra, kada je, takođe, veliki pravoslavni praznik – Aranđelovdan. Ovakva odluka Ustavnog suda BiH je čisto politička i akt je protiv Republike Srpske zbog čega je potpuno neprihvatljiva i kao takva samo će dodatno pojačati podjele i konfrontacije u BiH”, navodi se u saopštenju.

(Agencije)

Oznake: Milorad Dodik