Politika 04.04.2016.

Dodik: Akcija “Lavina” je napad na institucije Srpske

ČITANJE: 2 minute
milorad-dodik

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da se sa nivoa BiH bezočno atakuje na institucije Srpske.

“Priča o akciji `Lavina` trajala je dan i očigledno je da ne prestaje u ovom slučaju politička motivacija, što nije doprinos borbi protiv kriminala i korupcije”, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci i napomenuo da mora postojati počinjeno krivično djelo da bi nekome bila oduzeta imovina.

On smatra da je cilj ataka na Agenciju za bankarstvo Republike Srpske njeno urušavanje da bi ovaj sektor bio prenesen na nivo BiH.

“To se neće dogoditi, bez obzira na sramne akcije Agencije za istrage i zaštitu BiH pod uticajem SDS-a. Oni montiraju procese u Republici Srpskoj, iako ništa do sada nisu uradili, osim priče”, rekao je Dodik.

On je ponovio da je Bobar banka propala, jer je njen vlasnik Gavrilo Bobar preminuo.

“Zbog toga je bilo nestabilnosti koje su dovele do likvidacije ove banke. Određene nezakonitosti koje su se u njoj dešavale trebalo bi procesuirati, ali ovim ne bi trebalo da se bavi nijedan ministar, nego nadležne institucije”, kaže Dodik.

On je podsjetio da je policija Republike Srpske sačinila izvještaj o poslovanju Bobar banke i dostavila ga nadležnim pravosudnim institucijama.

“Nakon toga je, zbog ukupne prakse koja ovdje postoji i predsjednika SDS-a Mladena Bosića, sve preneseno na nivo BiH. Niko ne krije kriminal i njime bi trebalo da se bave sudije i tužioci, ali je ovdje evidentna zloupotreba političkog uticaja na rad pravosuđa, što se neće tolerisati”, poručio je Dodik.

U akciji “Lavina” uhapšeno je deset osoba zbog sumnje da su oštetili Bobar banku i bankarski sektor za 123 miliona KM, među kojima su direktor Agencije za bankarstvo Srpske Slavica Injac i direktor Investiciono-razvojne banke Snežana Vujnić.

(Agencije)

Oznake: Milorad Dodik