Politika 02.06.2021.

Dodik: Džaferović da pokuša voditi racionalnu, a ne iluzornu politiku

ČITANJE: 3 minute

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović nema razloga da se plaši jer je današnji sastanak rukovodstava Republike Srpske i Srbije bio racionalan u kome ništa nije upereno protiv Bošnjaka ni protiv BiH.

“Bilo bi dobro da Džaferović pokuša da vodi racionalnu, a ne iluzornu politiku, jer ako oni misle da ćemo mi sebe sami ukinuti i nestati da bi on bio zadovoljan, to se neće desiti”, poručio je Dodik.

Na konferenciji za novinare nakon sastanka delegacija Srpske i Srbije, Dodik je poručio da DŽaferović može da govori šta hoće i da je to njegovo lično mišljenje koje nema nikakvu institucionalnu snagu, te da Banjaluka nikada nije na takav način komentarisala Džaferovićeve sastanke sa turskim predstavnicima ili drugima.

“Srbija se ne miješa u unutrašnje stvari BiH, iako bi mi voljeli da to malo više bude, ali nije, jer na to ima pravo kao potpisnica Aneksa 10 Dejtonskog sporazuma”, rekao je Dodik i podsjetio da Srbija s toga ima i odgovornost.

On je naveo da se već 20 godina pokušava da izbaci Srbija iz odlučivanja o tim pitanjima, pa čak i pisanja o tome.

Odgovarajući na pitanje u vezi sa sastankom sa američkim ambasadorom u BiH Erikom Nelsonom, Dodik je naveo da mu je rekao da je za Banjaluku neprihvatljivo da se ne poštuje međunarodno pravo i Aneks 10 Dejtonskog sporazuma u kojem je rečeno da strane moraju konsenzusom da se dogovore o visokom predstavniku, a to potvrđuje Savjet bezbjednosti UN.

“Nelson je na to odgovorio da je Amerika svoje rekla i da smatra da je Kristijan Šmit već imenovan i da se treba posvetiti funkcionalnoj BiH koju mi čitamo kao unitarnu BiH”, rekao je Dodik.

On je naveo da je Neslonu rekao da nije spreman da prati njihove iluzije već 20 godina koje su oni posijali u BiH i koje ne funkcionišu i da bi trebalo da se vrate realnom odnosu snaga na terenu i Dejtonskom sporazumu.

“Takođe, rekao sam i ne mogu da razumijem zašto jedna Amerika, koja je kreirala Dejtonski sporazum, pa i Aneks 10, odustaje od tog sporazuma usput optužujući druge da ga krše”, rekao je Dodik.

On je poručio da Republika Srpska ne može da prihvati tu vrstu međunarodnog intervencionizma koji ruši međunarodni sporazum, a da je Amerika predvodila dugo godina upravo takvu politiku, koja se pokazala neuspješna.

Dodik je ocijenio da će Amerika morati da odustane od svojih zacrtanih nemogućih ciljeva, ističući da BiH neće biti ni funkcionalna ako to znači unitarna, ali može da bude dogovorena.

“Mi hoćemo dogovor i ne bježimo od toga, ali nismo se pokazali servilnim za politike koje su neuspješne i koje idu na štetu Srba. Isto sam mu rekao da se pokušava ograničiti značaj, riječ i snaga sprskog političkog stava uopšte ovdje na Balkanu”, rekao je Dodik.

On je naveo da je razgovor sa Nelsonom bio običan razgovor u kome su razmijenjena mišljenja i da tu ništa nije nepoznato.

“Amerika koristi svoju poziciju koju treba poštovati. Mi to osjećamo, ali moram da kažem da Amerika nije korektna i da bi trebalo da se vrati poštivanju Dejtonskog sporazuma, a ne da nama plasiraju iluzije koje mi treba da pratimo za njima”, konstatovao je Dodik.

(E.M)

Oznake: Milorad Dodik