Politika 02.03.2021.

Dodik: Izjava Turkovićeve o donaciji vakcina “nepotrebna i glupa”

ČITANJE: 2 minute

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik smatra da je izjava ministra inostranih poslova u Savjeta ministara Bisere Turković o današnjoj donaciji vakcina “Astra Zeneka” iz Srbije za BiH “nepotrebna i glupa” i da govori o odnosima u BiH.

“Ona je poznata po tome kako u posljednje vrijeme reaguje što se tiče spoljonopolitičkih pitanja i odnosa u BiH. To je izraženo i danas, kada Predsjedništvo BiH, koje je jedino zaduženo za spoljnu politiku, ovdje razgovara sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a onda se pojavi Turkovićeva koja daje sasvim glupu izjavu, koja nije prva i nije jedina u posljednje vrijeme”, rekao je Dodik novinarima na sarajevskom aerodromu.

Ovakvo ponašanje, rekao je Dodik, ničemu ne doprinosi.

“Izjava je potpuno glupa i nepotrebna i u tom pogledu ne ide na fon onoga o čemu smo danas razgovarali, a to je da vidimo kako ćemo ubuduće razvijati dobre odnose sa Srbijom”, rekao je Dodik, komentarišući stav Turkovićeve da su “vakcine koje je Vučić donio proizvedene u Indiji i da ova indijska vakcina nema dozvolu za upotrebu u Evropi”.

Dodik je istakao da se pravi vijest koja traje mjesecima ako Evropa i nešto manje učini za BiH, a kada neko kao Srbija pokaže solidarnost, onda se u to sumnja.

Prema Dodikovim riječima, jasno je da Turkovićeva neće biti korisnik ove vakcine, ali mnogo je važnije da ne treba sprečavati druge ljude, a posebno zdravstvene radnike, koji znaju kakvu opasnost nosi virus korona, da koriste te vakcine.

On je podsjetio da je Republika Srpska već koristila podršku u vakcinama iz Srbije i da je do sada vakcinisano više od 3.500 ljudi, što će biti nastavljeno i ubuduće, naglašavajući da je Republika Srpska juče dobila 20.000 doza vakcine “sputnjik ve”, te da nova vakcinacija kreće uskoro.

“Imunizacija i nabavka vakcina najvažnija su društvena, politička, zdravstvena, ali i pitanja solidarnosti”, konstatovao je Dodik i ponovio zahvalnost sva tri člana Predsjedništva BiH na donaciji Srbije u vakcinama za građane BiH.

Turkovićeva je izjavila da je vakcina “Astra Zeneka”, koju je Srbija donirala FBiH, “veoma dostupna” i da se koristi uglavnom u siromašnim državama.

Komentarišući činjenicu da Srbija donira vakcine zemljama u regionu, Turkovićeva smatra da je riječ o potrebi za, kako kaže, afirmacijom i dominacijom Srbije u regionu, pa i o tome da se diže popularnost Srbije.

(Srna, E.M)

Oznake: Milorad Dodik