Politika 16.04.2016.

Dodik: Na protest opozicije odgovorićemo kontraprotestom

ČITANJE: 3 minute
dodik

Predsjednik Republike Srpske je najavio da će, na dan kada opozicija bude organizovala proteste zbog teškog ekonomskog i socijalnog stanja u RS, vlast organizovati kontraproteste protiv njih, i da će im poručiti da “izdajnici nisu dobrodošli u Republiku Srpsku”.

Komentarišući najavu opozicionih protesta, Dodik je rekao da je “opozicija svojom izdajničkom politikom na nivou BiH dovela Republiku Srpsku u ovu situaciju u kojoj jeste”.

“Tog istog dana, u isto vrijeme, imaćemo i mi iste proteste. I mi imamo razloga da kažemo da je opozicija svojom izdajničkom politikom na nivou BiH dovela Republiku Srpsku u ovu situaciju u kojoj jeste i da ćemo im tada reći da izdajnici nisu dobrodošli u Republiku Srpsku”, poručio je predsjednik Republike Srpske.

Opozicija u RS, okupljena u Savez za promjene, najavljuje za sredinu maja moguće proteste građana zbog teškog socijalno-ekonomskog stanja te kašnjenja isplata iz budžeta za podsticaje poljoprivrendicima, dodataka za borce, grantove…

“Nema potrebe da se budžet spasava”

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da vlasti Srpske čine sve da obezbijede dovoljno sredstava da budžet bude likvidan i da bi i razgovori sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) trebalo da dugoročno stabilizuju pritisak na sam budžet.

“Sve činimo da obezbijedimo dovoljno sredstava da budžet bude likvidan i, kao što znate, tu je i dio klirinškog duga. Vodimo i razgovor sa Vladom Srbije da održimo likvidnost, a mislim da i razgovori sa MMF-om treba da dugoročno stabilizuju pritisak na sam budžet i da mi nećemo imati nikakav problem”, poručio je Dodik.

On je napomenuo da je “sve ostalo dio opozicione ujdurme da bi se stvorila predstava o tome kako u Republici Srpskoj nešto ne funkcioniše”.

“U Republici Srpskoj funkcioniše sistem, funkcioniše budžet, funkcioniše Vlada i mi nemamo tu problema”, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Odgovarajući na pitanja novinara, on je rekao da niko ne spasava budžet i da se budžet ostvaruje.

“Budžet je utvrdio određene prioritete i ti prioriteti se ostvaruju. Kao što znate, ostvaruje se isplata penzija, plata i materijalnih troškova. Ima određenih kašnjenja na određenim stavkama, ali nema potrebe da se budžet spasava”, istakao je Dodik.

On je podsjetio da ove godine Srpska ima povećane prihode na stavkama poreza, što govori o tome da Republika Srpska jača svoju poresku i fiskalnu suverenost.

“U svakom slučaju, radi se o jednom terminu koji je koncentrisao mnogo veće obaveze, koje su mirovale prethodnih godina i došle su sada na obavezu Republike Srpske. Tu su dugovi do 1992. godine koji su u ovom trenutku najveći za isplatu, a tu je i mnogo stvari koje smo morali da prihvatimo odranije, što nije zaduženje ove vlade , kao što su stara devizna štednja, ratna šteta i mnogo čega drugoga što u ovoj i sljedećoj godini svi imaju najveće apsolutne iznose za povrat. I to dovodi do nove nestabilnosti”, rekao je Dodik.

Govoreći o isplati subvencija poljoprivrednicima, on je naveo da su se odjednom stvorili pritisci da, ako se ne dobiju podsticaji, odmah pada sva proizvodnja.

Dodik je naglasio da su “ozbiljni poljoprivrednici već svoje posijali”, a država će izvršiti svoje obaveze u trenutku kada bude obezbijedila finansijska sredstva.

“Naravno da ja razumijem šta je poljoprivredna proizvodnja, potičem iz seoske porodice, moj otac je seljak, poljoprivrednik. Ja savršeno dobro znam šta je proljeće u poljoprivredi. Ja znam da moj otac svih godina u bivšoj Jugoslaviji nije dobio ni dinara podsticaja, a nikada se nije žalio na poziciju države. Ne vjerujem da nijedan opozicionar živi od tih podsticaja”, rekao je Dodik.

(Agencije)

Oznake: Milorad Dodik