DODIK: Nisu slučajno istovremeno otvorene krize u BiH, Crnoj Gori i na Kosmetu

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je da samo naivni mogu da pomisle da su slučajno u isto vrijeme otvorene krize u BiH, Crnoj Gori i na Kosovu i Metohiji, te ocijenio da je međunarodna zajednica svjesna da nije završila posao i da pokušava da postavi određene startne pozicije za rješavanje.

Dodik smatra da je zajednički cilj svih tih akcija, koje se reflektuju na situaciju u Republici Srpskoj, Crnoj Gori i na Kosovu i Metohiji, pokušaj da se razdvoji srpski narod.

“Hoće da nas degradiraju i minimalizuju, a Srbi su najveći, najbrojniji i najznačajniji narod u zemljama bivše Jugoslavije”, izjavio je Dodik za “Večernje novosti”.

On je dodao da je srpska nacionalna politika danas homogenizovana s ciljem odbrane srpskih nacionalnih i državnih interesa, kako u Srbiji, tako i u Republici Srpskoj i kod srpskog naroda u svim državama nastalim raspadom bivše Jugoslavije.

“Branićemo interes srpskog naroda bez obzira na konstantan pritisak stranaca. Ponosan sam što pripadam srpskom narodu. On će se u ovom vijeku ujediniti, bio ja živ ili ne. Živim za tu ideju, bez obzira na namjeru međunarodnog faktora da spriječi ujedinjenje srpskog naroda na Balkanu”, naglasio je Dodik.

Dodik je podsjetio da se od stranih diplomata stalno čuje kako brane svoje interese, bez obzira gdje se nalaze, ali da za srpski narod to nije predviđeno, te istakao kako nije tačno da su Srbi remetilački na Balkanu.

Prema njegovim riječima, Kosovo i Metohija je najjači izraz pokušaja stranaca da omalovaže nacionalni interes države Srbije, a to se, prije svega, odnosi na zahtjeve da Srbija prestane da lobira po svijetu za povlačenje priznanja takozvanog Kosova.

“Pa šta je Srbija trebalo da radi? Da ide po svijetu i moli za priznavanje svoje pokrajine? Oni bi to vjerovatno voljeli, a Srbi bi postali `dobri momci`, međutim velika je odgovornost za narod, koji ne smijemo da uvučemo u sukobe i izolaciju, a posebno ne u rat. Zato politika koju vodimo danas mora biti odgovorna”, rekao je Dodik.

Kada je riječ o posjeti predsjednika Crne Gore Mile Đukanovića Sarajevu, kojoj se on usprotivio, Dodik je rekao da je mjesto konačne odluke o tome Narodna skupština Republike Srpske i konstatovao da je taj poziv očigledno još jedno “pakovanje” Sarajeva koje želi da na svu patnju srpskog naroda doda i ovu posjetu.

“Nema Srbina u Banjaluci i Republici Srpskoj kojeg ne boli nepravda u Crnoj Gori. Zato sam smatrao da nije vrijeme za ovu posjetu i da je to jedan vid provokacije”, rekao je Dodik.

O tvrdnji bivšeg predsjednika SDS Vukote Govedarice da je Dodika zvao Đukanović i prijetio mu zabranom ulaska u Crnu Goru ukoliko Srpska usvoji Deklaraciju o položaju Srba u Crnoj Gori, Dodik je rekao da je to “izmišljotina i glupost Govedarice, koja vređa intelekt”.

(Srna)

KINA: Skoro 99% preduzeća ponovo počelo da radi

U Kini je najmanje 98,6 odsto velikih industrijskih preduzeća koji su zbog virusa korona morali da prekinu proizvodu, ponovo počelo da radi. Kako je saopštilo Ministarstvo inudustrije Kine, oko 89,9 odsto radnika se vratilo na svoja radna mjesta. Velikim preduzećima u Kini se smatraju ona čiji godišnji prihod je veći od 20 miliona juana (2,84 miliona dolara).

SZO: Uočili smo potencijalno stabiliziranje, ali nije vrijeme za ublažavanje mjera

Čelnik odjela za vanredne situacije Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) dr. Michael Ryan izjavio je u ponedjeljak da se broj slučajeva zaraženih koronavirusom u najteže pogođenim zemljama poput Italije i Španije “potencijalno stabilizira”, ali da još nije vrijeme ublažiti oštre mjere na limitiranju i praćenju širenja virusa. “Grozničavo se nadamo da je o tome riječ. Mi,

ŠTA DONOSI PAKET POMOĆI EU: BiH će dobiti preko 80 miliona eura za borbu protiv virusa korona

Evropska unija je odobrila paket pomoći od preko 410 miliona eura zemljama Zapadnog Balkana za borbu protiv koronavirusa. Bosna i Hercegovina dobit će 80,5 miliona eura. Bosna i Hercegovina, Sjeverna Makedonija, Srbija, Crna Gora, Kosovo i Albanija dobiće 37 miliona eura direktne pomoći za nabavku respiratora, testova, zaštitne opreme, a 374 miliona eura određeno je

Psi i mačke ne prenose virus korona niti obolijevaju od njega

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) do sada nije dobila nijednu dojavu o zaraženim psima, što znači da psi, kao ni mačke, ne mogu da prenose virus korona. Kinolozi navode da se kućni ljubimci ne mogu zaraziti ovim virusom. Postoji više vrsta virusa koji pogađaju životinje, ali oni se prenose sa životinje na životinju, ali se ni

RADONČIĆ: Situacija je ozbiljna, biće dosta umrlih

Ministar bezbjednosti BiH i predsjedavajući Koordinacionog tijela BiH za zaštitu i spašavanje Fahrudin Radončić gostovao je u emisiji Dan uživo na Televiziji N1. Radončić je na početku razgovora rekao da na nivou BiH do ovog trenutka nismo dobili ništa. – Sada će Koordinaciono tijelo početi da se suočava s poslom koji se zove priliv donacija.

STUDIJA UN-a: Zemljama u razvoju trebaće 2,5 hiljada milijardi dolara pomoći

Zemljama u razvoju biće potreban paket finansijske pomoći u iznosu 2,5 hiljada milijardi dolara ove godine da bi mogle da se suoče sa ekonomskom krizom izazvanom pandemijom korona virusa, navodi se u studiji Ujedinjenih nacija. Privrede zemalja u razvoju pretrpjeće “veoma težak udarac” usljed visokog odliva kapitala, gubitka prihoda od izvoza zbog pada cijena određene

KORONAVIRUS RAZOTKRIO: Na plate fudbalera se troše veliki iznosi bez pokrića u realnim prihodima

U razgovoru za rimski dnevnik La Repubblica predsjednik UEFA-e Aleksandar Čeferin iznio je svoja razmišljanja o posljedicama pandemije na fudbal. Ne samo na evropski, nego globalno na fudbal. Čeferin, ustvari, nije objavio ništa novo ni senzacionalno glede bliže i dalje perspektive najmasovnijeg i najpopularnijeg sporta u svijetu. No, predsjednik UEFA-e dao je naslutiti važne evolucije