Vijesti 21.05.2021.

Dodik: Potrebno hitnije raditi na reformama u energetskom sekoru

ČITANJE: 1 minuta

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas u Trebinju da je u BiH i Republici Srpskoj potrebno što hitnije raditi na reformama u energetskom sektoru da bi ta oblast bila u skladu sa ostatkom svijeta, prije svega sa EU.

“Potrebno je što hitnije raditi. Mi u Republici Srpskoj ćemo učiniti sve da se krećemo po tim matricama”, rekao je Dodik na konferenciji za novinare u sjedištu “Elektroprivrede Republike Srpske” nakon sastanka na kome je bilo riječi o energetskoj tranziciji i dekarbonizaciji u oblasti energetike.

Dodik je istakao da Srpsku i BiH čekaju novi izazovi u oblasti energetike, kao što su dekarbonizacija i zahtjevne tehnološke reforme.

On je naglasio da je zbog toga neophodno iskoristiti postojeće prednosti, potencijalne energetske izvore koji treba da budu razvijeni tako da koriste cijeloj zajednici.

Dodik je rekao da je na nivou BiH neophodno riješiti pitanje zakona o električnoj energiji i gasu, što bi pomoglo svima u BiH i najavio da će učiniti napor da na nivou BiH dođe do usalašavanja tih pitanja.

Na sastanku u “Elektroprivredi Republike Srpske” su učestvovali i direktor Sekretarijata Energetske zajednice jugoistočne Evrope Janez Kopač, ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac i generalni direktor “Elektroprivrede Republike Srpske” Luka Petrović.

Dodik će danas u Trebinju govoriti na završnom panelu Samita energetike “SET – Trebinje 2021”.

(Srna, E.M)

Oznake: Milorad Dodik