Politika 21.09.2015.

Dodik: Referendum nije u nadležnosti BiH već u nadležnosti entiteta

ČITANJE: 2 minute
dodik
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ističe da referendum nije u nadležnosti BiH, već u nadležnosti entiteta koji ga mogu sprovesti o svim pitanjima koja nisu Ustavom BiH izričito data u nadležnost BiH.

– Ustav BiH nigdje nije naveo da BiH ima bilo kakav Sud i Tužilaštvo, osim Ustavnog suda BiH- kaže Dodik.

Dodik navodi da ostatak pravosuđa pripada isključivo entitetima u skladu sa članom 3.3.a. Ustava BiH koji kaže da sve ono što tim Ustavom nije izričito dato BiH, pripada entitetima.

– Zato je Ustavom Republike Srpske i propisano da Republika samostalno obavlja i svoje sudske funkcije. Neozbiljnost OHR-a i prijetnje bonskim ovlaštenjima samo potvrđuje da nemaju nikakav pravni argument protiv referenduma u Republici Srpskoj- rekao je Dodik.

Predsjednik Republike Srpske je za Televiziju Republike Srpske sinoć rekao da nigdje u Ustavu BiH nema ni riječi o referendumu, niti zabrani entitetima da ga sprovode, pa zato i nema nikakvog kršenja.

Dodik je potvrdio da je apsolutna neistina da Republika Srpska raspisivanjem referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH krši članove Dejtonskog mirovnog sporazuma koje je naveo visoki predstavnik u BiH Valentin Incko.

Prema njegovim riječima, u tim članovima nema ovlašćenja za pravosuđe BiH.

– Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko konačno je s nekog papirića pred kamerama u Banjaluci naveo koje to članove Ustava BiH navodno krši Republika Srpska zakazanim referendumom o nametnutom Sudu i Tužilaštvu BiH- rekao je Dodik.

Incko s papirićem, navodi Dodik, kaže da su to članovi: 3.1.g. koji govori o sprovođenju međunarodnih i međuentitetskih krivičnopravnih propisa, 3.5.a. koji govori o dodatnim nadležnostima ako se entiteti slože i 3.3.b. koji kaže da će se entiteti u potpunosti pridržavati Ustava BiH.

– Incko još navodi član 6. tačku 5. koja i ne postoji u Ustavu BiH. Inckovi pisci papirića iz OHR-a su neznalice i prevaranti koji misle da Republiku Srpsku mogu zaplašiti glupostima koje pišu svom šefu- rekao je predsjednik Srpske.

Predsjednik Srpske ističe da Incko nigdje nije naveo da pravosuđe pripada BiH, pa su njegovi papirići još jedna podvala i spekulacija kojima je on inače sklon.

– Ustavom i Zakonom o referendumu Republike Srpske je propisano da Narodna skupština o pojedinim pitanjima iz svoje nadležnosti može odlučiti nakon prethodnog izjašnjavanja građana na referendumu, kako će i biti- rekao je Dodik.

(Agencije)

Oznake: Milorad Dodik