Politika 22.05.2021.

Dodik: Republika Srpska Mostaru šalje još 1.000 vakcina Sputnjik

ČITANJE: 3 minute

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik najavio je danas da će Republika Srpska Mostaru donirati još 1.000 vakcina Sputnjik.

– Mi smo ranije iz Republike Srpske poslali 500 vakcina Sputnjik. Sada smo dogovorili još 1.000 sa željom da pomognemo građanima Mostara, prije svega, našim ljudima – naveo je Dodik nakon sastanka sa rukovodstvom SNSD-a Mostar.

Doktor u Domu zdravlja Mostar Sanja Đurasović zahvalila je Dodiku na brzi i ljubavi prema građanima Mostara.

– U proteklim danima u Mostaru je 500 građana vakcinisano vakcinom Sputnjik koju je našem gradu donirala Republika Srpska. Moram naglasiti da su navedenom vakcinom vakcinisani građani Mostara bez obzira na nacionalnost, te dio medicinskih radnika Univerzitetske kliničke bolnice Mostar – rekla je Đurasovićeva.

Ona je navela da su dodatne doze vakcina velika pomoć, jer ih u Mostaru trenutno nema.

– U Mostaru je velika zainteresovanost za ovu vakcinu, te smo se odlučili da ponovo zatražimo donaciju vakcine Sputnjik – dodala je Đurasovićeva.

Dodik: Nastavak podrške mostarskim Srbima

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je da će Srbi u Mostaru i dalje imati njegovu veliku podršku.

Dodik se danas u Mostaru sastao sa zamjenikom predsjednika Gradskog vijeća Mostara Veliborom Milivojevićem, te je tom prilikom istakao da srpska zajednica u ovom gradu mora da bude još više kompaktna.

On je naglasio da će Srbi u Hercegovačko-neretvanskom kantonu uskoro i na papiru biti konstitutivan narod, ali da je od deklarativne podrške mnogo važnije šta će biti urađeno na terenu.

– Bez obzira na to što u Mostaru imamo samo jednog odbornika u Gradskoj skupštini mi smo ovdje postali važan politički faktor. Razuđenost i stare navike da Srbi budu na listama drugih političkih partija moramo da vidimo na koji način ćemo prevazići – izjavio je Dodik Srni, nakon sastanka sa rukovodstvom SNSD-a Mostar.

On je naglasio da Milivojević i rukovodstvo SNSD-a imaju njegovu podršku da nastave sa konsolidacijom stranke i političkog uticaja u Mostaru.

– Vjerujemo da sa HDZ-om i partijama iz bošnjačkog naroda možemo da ostvarimo dobru saradnju. Nas interesuje da riješimo naše probleme koji su godinama ovdje bili potisnuti i nisu bili predmet interesa ni Hrvata, niti Bošnjaka. Sada ne trebamo oklijevati nijednog trenutka da to radimo – istakao je Dodik, koji vjeruje da se može napraviti napredak.

Milivojević je rekao da je sa Dodikom razgovarao o političkoj situaciji u Mostaru, položaju srpskog naroda i problemima sa kojima se susreću, te mu zahvalio za dosadašnju podršku i razumijevanje, kao i interesovanje za Mostar.

– Osvrnuli smo se na sve do sada urađeno, na rezultat postignut na lokalnim izborima, izazove koji nas čekaju. Sagledavši sve to napravili smo osnovne smjernice zajedničkog djelovanja s ciljem da srpska zajednica u Mostaru i Hercegovačko-neretvanskom kantonu zauzme položaj koji joj pripada – rekao je Milivojević.

On očekuje da će uz podršku Dodika, ali i uz uvažavanje predstavnika ostala dva naroda, i srpski narod uskoro postati konstitutivan u HNK, kako to Ustav Federacije BiH i nalaže.

– Ostajemo uvjereni da će Mostar, kao i do sada, ostati u fokusu vlasti i Republike Srpske i Srbije i da ćemo zajedno raditi na boljoj budućnosti i srpske zajednice i svih građana Mostara – rekao je Milivojević, koji je i predsjednik mostarskog SNSD-a.

(Srna/A.M.)

 

Oznake: Milorad Dodik