DODIK: Srpska će ostati vojno neutralna

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas u Banjaluci da je stav Republike Srpske vojna neutralnost i da će se to morati uvažavati.

Dodik je rekao da Bošnjaci i Hrvati žele u NATO, ali Srpska ne, te da usvojeni Program reformi govori da se odluke o vojnim integracijama moraju donijeti u Predsjedništvu BiH i u Parlamentarnoj skupštini, gdje će biti zaštićeni interesi i stavovi Srba.

“Nismo za ulazak u NATO zbog brojnih negativnih iskustava s tim savezom i jer su nas bombardovali osiromašenim uranijumom”, rekao je Dodik u obraćanju u Kasarni “Kozara” u Banjaluci na božićnom prijemu koji organizuje Komanda Šeste pješadijske brigade sa komandama i jedinicama Oružanih snaga BiH.

On je poručio da će Srpska u pogledu vojnih integracija pratiti Srbiju, te odluke o tome donositi na referendumu, jer ne želi granicu na Drini.

“Volja srpskog naroda se mora uvažavati”, rekao je Dodik i dodao da Srpska želi mir i stabilnost.

Dodik je rekao da će tražiti da Oružane snage učestvuju na vojnim vježbama sa Vojskom Srbije, te da ne stoje izjave Bošnjaka da će nakon usvajanja Programa reformi BiH neminovno ući u NATO.

“To su njihove izokrenute interpretacije Programa reformi”, rekao je Dodik.

On je čestitao Božić Srbima u Oružanim snagama, kao i Dan Republike, rekavši da će se zalagati za popravljanje njihovog materijalnog položaja i uslova rada.

“Srbi u zajedničkim institucijama i Oružanim snagama moraju biti što vidljiviji, naravno ne na štetu drugih naroda. Ja ću to afirmisati, a što se tiče Dana Republike, taj datum ostaje, slavićemo ga i ne želimo ga mijenjati iako ga mnogi osporavaju. Poštujući i svoj dan, bićemo Republike u punom kapacitetu”, rekao je Dodik.

On je istakao da će se sve odluke na nivou BiH donositi uz saglasnost Narodne skupštine i da to obavezuje srpske predstavnike u zajedničkim institucijama.

(Srna)

STIHOVI O PIĆU BOGOVA: “Ljubav vinopojca” Zdravka Miovčića pred čitaocima

Poetska zbirka “Ljubav vinopojca” Zdravka Miovčića, objavljena u izdanju Centra za srpske studije, donosi poeziju posvećenu piću bogova – vinu, ali i strastvenim ljubiteljima ovog pića. Ovu zbirku pjesama čine ciklusi “Vinske večeri”, “Zemlja vina”, “Vinske slike”, “Lirika vina” i “Vinski venac”, među kojima su se smjestile pjesme “Žedni lirike”, “Ulovljeni”, “Kapca Hercegovine”, “Međurječje”, “Metafizički

ŠTRAJK U “FEJSBUKU”: Zaposleni nezadovoljni zbog Zakerbergove podrške Trampu

Zaposleni u kompaniji “Fejsbuk” štrajkovali su u ponedeljak odbijajući da rade od kuće pošto su nezadovoljni postupcima svog direktora Marka Zakerberga, koji je u ratu “Tvitera” i Donalda Trampa odlučio da stane na stranu predsednika SAD. Više desetina zaposlenih u kompaniji “Fejsbuk” kritikovalo je objavama na Tviteru Zakerbergovu odluku da, za razliku od Džeka Dorsija,

IPAK ODUSTALI: Sonja Karadžić-Jovičević i Darko Babalj ne odlaze iz SDS-a

Povodom teksta objavljenog na portalu banjaluka.net, u kojem je pomenuta mogućnost njihovog odlaska iz SDS-a i pristupanja novoj stranci Miće Mićića, Sonja Karadžić-Jovičević i Darko Babalj su reagovali demantijem. Oni smatraju da je tekst “izašao iz kuhinje onih koji su vidjeli poslednja istraživanja javnog mnjenja i kojima ne odgovara snaga SDS-a na Sarajevsko-romanijskog regiji, pa

HAOS U SAD IZMIČE KONTROLI: Divljaju i policajci i demonstranti (VIDEO)

“Što vi radite? Ne radite ništa, jer ovo neće vratiti mog brata”, poručio je Terrence Floyd, brat Afroamerikanca Georgea Floyda kojeg je bijeli policajac Derek Chauvin divljački ubio, prosvjednicima koji sada također divljaju, razbijaju, pale i napadaju policiju i druge građane. U tjedan dana prosvjeda, koji su se iz Minneapolisa u Minnesoti proširili na desetke

PRIJEDOR: Dalibor Pavlović kandidat SNSD-a za gradonačelnika

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik na pitanje novinara ko je kandidat ove stranke za gradonačelnika Prijedora, pokazao je na Dalibora Pavlovića. “Ključno pitanje nije ovdje kandidatura. Znamo šta radimo i nećemo odustati od toga. Imali smo jednog prebjega, ali, evo, to je takva korumpirana politička struktura i politički život podrazumijeva i takve koji to čine. Ali