Politika 01.06.2021.

DODIK: Svaki pokušaj nametanja završiće se dodatnom degradacijom visokog predstavnika i BiH

ČITANJE: 2 minute

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas da je sutrašnji sastanak sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu prilika da zvaničnici Srpske upoznaju rukovodstvo Srbije na koji način se spornim imenovanjem novog visokog predstavnika u BiH pokušava ignorisati ne samo lokalni faktor, nego i međunarodno pravo.

Dodik je istakao da sama činjenica da se ne može obezbijediti međunarodni konsenzus za imenovanje visokog predstavnika govori o tome da on i ne treba da postoji, te da će pokušaj nametanja završiti tako što će se dodatno degradirati sam visoki predstavnik, a BiH izgubiti kredibilitet, prenosi RTRS.

– Razgovarao sam sa nekim od predstavnika zemalja članica PIK-a, oni su uvjereni da rade nešto ispravno, a naša poruka je da je to čisto blefiranje i da ne mogu i danas da čine ono štio su činili prije 10 ili 15 godina – rekao je Dodik u Kozarskoj Dubici.

On je istakao da su konsulatcije i konsenzus strana potpisnica Aneksa 10 i Rezolucija Savjeta bezbjednosti UN jedini način imenovanja visokog predstavnika.

– Oni čak ne mogu da obezbijede Rezoluciju SB a sada bi to htjeli da postignu kroz PIK, koji je neformalno tijelo. Pozivaju se na tu rezoluciju u kojoj je jasno rečeno da SB pozdravlja formiranje neformalne organizacije PIK, vezano za praćenje mira na prostoru Balkana – rekao je Dodik.

On pita kako neformalno tijelo može da donosi formalne odluke.

– Kakva je to podvala? – pita Dodik i ističe da su to sve pitanja koja se moraju raščistiti i predstaviti rukovodstvu Srbije na sutrašnjem sastanku.

Dodik je rekao i da će zvaničnici Republika Srpske pisati svim relevenatnim institucijama, podsjećajući da je NSRS donijela odluku i da niko ne treba da pita kako će Srpska postupiti.

On je poručio da visoki predstavnik može samo da egzistira u BiH.

– Prihvatićemo da razgovarmo s njim, ali nećemo imati saradnju, ali i kada budemo razgovarali razgovoraćemo kako bismo prenijeli sve ove stavove – istakao je Dodik.

(SB)

Oznake: Milorad Dodik