Magazin 21.09.2015.

Dođite u pozorište, kultura časti!

ČITANJE: 3 minute

dođite u pozoriste

Svi znate da se u pozoristu plaća karta za predstavu. Ne znate?!…Pa, dobro onda, evo ovako, idemo ispočetka.

Pozorište je kulturna ustanova i postoji još od prvih tragova civilizacije, naravno u različitim oblicima. S razvojem društva i čovjeka potreba za postojanjem pozorišta je bila sve veća. Zašto? Zato što je pozorište kao život i zato što se bavi životom. Šekspir je rekao da je pozorište ogledalo života. Ali u ogledalu ipak vidimo obrnutu sliku. Da li je to ustvari ono što nas dovodi u pozorište..? Jer ono je viši stepen emocije nego racionalnosti. Biti neko drugi, ili nešto drugo, bar jednom je svako od nas poželio, priznajte. Ovdje ću se zaustaviti o “predavanju” šta je pozorište jer mislim da je dovoljan i jasan uvod za sve one koji misle da je ono preteča Grand parade.

Dakle, pozorište bilo da je profesionalno ili amatersko, ima svoje glumce, reditelje, scenografe, kostimografe, tim koji radi tehničke poslove na sceni, itd.itd… i njihov proizvod, da se izrazim potrošačkim jezikom, jeste predstava. Predstava naravno mnogo košta. Da, daa..A, to ste znali vjerovatno! Ili niste…možda..

Prije mjesec dana završen je Kestenburg. To je bio posljednji festival koji se dešavao u našem gradu a prvi po redu Festival studentskih pozorišta u Banjaluci. Preko dvadeset zemalja iz cijelog svijeta, preko petsto učesnika, organizacija, atmosfera festivala…konačna ocjena i viša od očekivanog. Odlično! Bravo za hrabar i uspješan kulturni čin!

Prije festivala pitam osobu XY iz produkcije koliko će biti cijena ulaznice. Kaže, džaba ulaz. Molim??? Pa baš onda tako treba i napisati: DŽABA ULAZ! Ako nešto ljudi vole kod nas to je DŽABANA. Ali, ne samo kad je stvarno DŽABANA već i onda kad je naglasak na CIJENA ULAZNICE toliko i toliko, gledaju da uđu bez pomenute kako znaju i umiju. A, za one koji nikad nisu bilu u pozorištu i one koji jesu a nisu platili kartu, informacija da je cijena pozorišne karte isto onoliko koliko plate dvije kafe u centru grada. Lažem…plus jedna marka. Šest maraka!
I naravno, predstave na Kestenburgu pune, festival se kiti lažnim sjajem naše kulturne scene, tj.pozorišne publike. Pune sale. DŽABANA! I dok druge nacije i zemlje ulažu u kulturu svojih država, jer je ona glavni identitet jednog naroda, kod nas je naravno i tu obrnuta situacija. I sad, pretpostavljam, skoro svi koji ovo pročitaju će pomisliti: “Pa, jeste…kad nam je država takva…”, i neće uraditi, čak ni reći glasno baš ništa.
Ali, zato ja kažem: DODJITE U POZORIŠTE, KULTURA ČASTI!

[su_box title=”O autoru:” box_color=”#3b9ebd”]

aleksandra spasojević

Aleksandra Spasojević

Aleksandra Spasojević, diplomirana glumica Dječijeg pozorišta Republike Srpske, već dvadeset godina igra poznate naslove predstava za djecu i odrasle. Vodi Školu glume u matičnoj kući i radi sa djecom, a sve više pored glume i pedagoškog rada bavi se i režijom. Dobitnica je nagrada i priznanja iz svih pomenutih oblasti glume kojima se bavi i radi.

[/su_box]