Biznis 10.07.2020.

DOGOVOR: U avgustu se nastavlja izvoz mesa iz BiH u Tursku

ČITANJE: 2 minute

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac i ministri poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić i Federacije BiH Šemsudin Dedić dogovorili su se danas sa predstavnicima turske kompanije “Tareks” da izvoz mesa iz BiH u Tursku bude nastavljen u avgustu, u skladu sa epidemiološkom situacijom.

Na sastanku u Sarajevu, koji je organizovao Košarac, dogovoreno je i da se od turske strane zahtijeva povećanje kvote za 2.000 tona u ovoj godini, čime bi otvorena kvota bila 5.000 umjesto dosadašnjih 3.000 tona mesa.

Istaknuto je da u ovoj godini nije iskorišteno više od 2.000 tona odobrene kvote i da će ona biti iskorištena u periodu od avgusta do decembra, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa.

Košarac, Pašalić i Dedić saglasni su da bi se izvozom zaliha mesa, nastalih zbog smanjenog lokalnog konzuma usljed pandemije virusa korona, dodatno zaštitila domaća proizvodnja.

U tom kontekstu dogovoreno je uvođenje novog modela koji bi bio u upotrebi od naredne godine, a koji bi podrazumijevao da nadležna ministarstva iz Republike Srpske i Federacije BiH finansiraju dio otkupa mesa koji je namijenjen za izvoz u Tursku, čime bi se uticalo na značajno povećanje kvote izvoza mesa u ovu državu.

Ministri su informisali predstavnike kompanije “Tareks” o usaglašenom stavu da je u procesu izvoza mesa neophodno imati jednak tretman kompanija iz Republike Srpske i Federacije BiH koje su sertifikovane od nadležnih inspekcijskih organa BiH i Turske.

Na sastanku je naglašeno da će se insistirati na otkupu primarne domaće proizvodnje kako bi projekat izvoza mesa u Tursku bio i proizvodnog karaktera, a ne samo trgovinskog.

Sagovornici su usaglasili da nadležna ministarstva narednih dana kontaktiraju tursku stranu i razgovaraju o dogovorenim aktivnostima i unapređenju izvoza mesa iz BiH u Tursku.

Kompanija “Tareks” posluje u okviru turske Unije poljoprivrednih kreditnih zadruga.

(Srna)

Oznake: Staša Košarac