Politika 22.08.2015.

Dogovoreni pregovori između Seula i Pjongjanga

ČITANJE: 1 minuta

koreja

Pregovori između Južne i Sjeverne Koreje biće održani na granici između dvije zemlje, u napuštenom selu Panmundžom, saopšteno je danas iz kancelarije južnokorejskog predsjednika Park Geun Hje.

Sjeverna Koreja je u četvrtak, 20. avgusta, ispalila granate na južnokorejsku bazu kod demilitarizovane zone. Seul je uzvratio artiljerijskom vatrom.

Zamjenik sjevernokorejskog ambasadora u UN An Mjong Hun istakao je juče da Pjongjang 20. avgusta nije ispalio nijednu granatu ili metak.

Incident od 20. avgusta prvi je veći oružani sukob između dvije Koreje u proteklih pet godina. Seul je nedavno nastavio sa emitovanjem vojne propagande preko granice sa Sjevernom Korejom, a ta praksa je prekinuta prije više od deset godina.

Sjevernokorejska vojska je zaprijetila da će uništiti južnokorejski sistem emitovanja nedaleko od demilitarizovane zone ukoliko Seul nastavi sa propagandom.

Sjeverna Koreja je juče od Savjeta bezbjednosti UN-a zatražila održavanje vanrednog sastanka o situaciji na Korejskom poluostrvu, optužujući Seul i SAD da lažno optužuju Pjongjang.