Đokić: Energetika jedna od glavnih grana razvoja proizvodnje

petar-djokic
Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić rekao je da je Republika Srpska, u svojim strateškim planovima, sektor energetike definisala kao jednu od glavnih grana za razvoj proizvodnje.

Đokić je naveo da je resorno ministarstvo posvećeno razvoju u toj oblasti, te da je dodijeljen veliki broj koncesija za izgradnju malih hidroelektrana, vjetroelektrana, te da je data saglasnost za izgradnju solarnih elektrana i elektrana na biomasu.

– Razvija se svaki oblik izvora koji predstavlja mogućnost da se iz njega napravi energija, a najveći potencijali se nalaze u izgradnji objekata na hidroenergiju, ali ne treba zanemariti i termoenergiju- rekao je Đokić sinoć za televiziju “K3”.

On je napomenuo da su u početnom periodu postojali problemi sa koncesionarima, kada je u vrlo kratkom periodu dodijeljen veliki broj koncesija.

– Svi tadašnji ugovori bili su takvi da štite koncesionara od eventualnog raskida koji bi učinila Vlada Republike Srpske koja je koncesiju i dodijelila- naveo je Đokić.

On je objasnio da se često dešavalo da koncesionaru upravo to i bude cilj, kako bi tužio Vladu Srpske i naplatio nepostojeće troškove.

– Međutim, sada je to drugačije. U toku je izgradnja 14 malih hidroelektrana, izgrađeno je šest solarnih elektrana, a imamo i dvije koncesije za izgradnju vjetroparka- naveo je Đokić.

Prema njegovim riječima, orijentacija Vlade Republike Srpske je da “Elektroprivreda” Srpske bude nosilac izgradnje velikih objekata, a ne da se daju koncesije strancima.

Kada je riječ o Naftnoj industriji Republike Srpske, Đokić očekuje da će ona ove godine poslovati pozitivno, nakon višegodišnjih problema.

Govoreći o preduzeću “Alumina” iz Zvornika, on je naveo da će ostvarena proizvodnja ovog preduzeća biti za oko 22 odsto veća od prošlogodišnje, te da će dostići vrijednost veću od 200 miliona KM.

Đokić smatra da novi zakon o radu nudi bolja rješenja od onih u važećem.

– Postojeći zakon je i do sada bio napredniji od zakona u drugim državama u okruženju. Novim zakonom rješavamo neka otvorena pitanja koja smo imali- rekao je Đokić.

On je precizirao da se novim dokumentom rješava neusklađenost ovog zakona sa Zakonom o penzijsko-invalidskom osiguranju, te da ide u korist zaštite prava radnika, ali i u korist podrške poslodavcima i stvaranju preduslova da se brže i lakše dođe do posla.

(Agencije)

Osobe sa Down sindromom iz RS u reprezentaciji regiona na EP

Fudbalska reprezentacija Regiona bivše SFRJ, sastavljena od osoba sa Down sindromom iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske, danas je bila u posjeti Generalnom konzulatu Srbije u Banjaluci. Goste je dočekao i ugostio generalni konzul Vladimir Nikolić. Petnaest osoba iz regiona sa Down sindromom boravi u Banjaluci na međunarodnoj manifestaciji: “Dani Evropskog fudbala za Down

Poreska uprava najviše prihoda prikupila u Bijeljini i Banjaluci

Poreska uprava Srpske, u prošloj godini, prikupila je dvije i po milijarde maraka javnih prohoda, što je rekordan prihod od njenog osnivanja. Najviše je prikuljeno u Banjaluci i Bijeljini. Dok Poreska uprava kontinuirano sprovodi mjere radi doborovoljnog prijavljivanja i plaćanja poreza, povećanju prihoda značajno su doprinijele i mjere Vlade na rasterećenju privrede i poboljšanju položaja

MIRNA SAVIĆ – BANJAC: Na izbore sa novoosnovanim pokretom “Banjaluka zove”

Ako se ovakav trend nastavi, uskoro ovdje neće biti nikog. Pored problema siromaštva, građani se ne osjećaju sigurnim i to je možda i ključni razlog zbog kojeg ljudi odlaze. Poručuje to u intervjuu za Srpskainfo Mirna Savić-Banjac, nezavisna odbornica u Skupštini grada Banjaluka, koja djeluje u okviru opozicionog kluba Savez za promjene. Šta je, po

MZ KRMINE: U zaseoku Kaluđerica potpuno izgorjela porodična kuća

U požaru koji je danas poslijepodne izbio u zaseoku Kaluđerica, u banjalučkoj Mjesnoj zajednici Krmine nije bilo povrijeđenih, ali je u potpunosti izgorjela porodična kuća. Uzrok požara nije poznat. Ogorčeni mještani ispričali su da je bilo pitanje dana kada će se dogoditi ovakva tragedija. – Godinama apelujemo da nam se obezbijedi normalan pristup glavnoj cesti,

OSNOVNI SUD: Određen jednomjesečni pritvor ljekaru Darku Goliću

Osnovni sud u Banjaluci odredio je jednomjesečni pritvor ljekaru Darku Goliću zbog sumnje da je počinio krivično djelo obljuba nad nemoćnim licem, rečeno je Srni u ovom sudu. Pritvor je određen iz razloga propisanih Zakonom o krivičnom postupku Republike Srpske i trajaće do 19. februara. Načelnik Klinike za anesteziju i intenzivno liječenje Univerzitetskog kliničkog centra

PROMOCIJA TRANSPARENTNOSTI: Milan Tegeltija objelodanio svoj imovinski karton

Predsjednik VSTS Milan Tegeltija danas je javno objelodanio svoj imovinski karton sa ciljem, kako je naveo, promovisanja transparentnosti nosilaca pravosudnih funkcija u BiH i zaštite integriteta Visokog sudskog i tužilačkog savjeta. Tegeltija je odlučio da izvještaj proširi i podacima o imovini njegovih roditelja, koji inače nisu sastavni dio finansijskog izvještaja koji se podnosi VSTS BiH.

PRIJETIO SUGRAĐANINU Uhapšen Banjalučanin zbog ugrožavanja bezbjednosti

Pripadnici Policijske uprave Banjaluka uhapsili su lice čiji su inicijali LJ.K, zbog sumnje da je počinilo krivično djelo ugrožavanje bezbjednosti.  Nadležnoj policijskoj stanici oštećeno lice je prijavilo da od LJ.K. duže putem poruka dobija prijetnje opasne po život i tijelo, a razlog su neriješena privatna pitanja, saopšteno je iz Policijske uprave Banjaluka. O slučaju je