Biznis 04.12.2015.

Đokić: Energetika jedna od glavnih grana razvoja proizvodnje

ČITANJE: 2 minute
petar-djokic
Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić rekao je da je Republika Srpska, u svojim strateškim planovima, sektor energetike definisala kao jednu od glavnih grana za razvoj proizvodnje.

Đokić je naveo da je resorno ministarstvo posvećeno razvoju u toj oblasti, te da je dodijeljen veliki broj koncesija za izgradnju malih hidroelektrana, vjetroelektrana, te da je data saglasnost za izgradnju solarnih elektrana i elektrana na biomasu.

– Razvija se svaki oblik izvora koji predstavlja mogućnost da se iz njega napravi energija, a najveći potencijali se nalaze u izgradnji objekata na hidroenergiju, ali ne treba zanemariti i termoenergiju- rekao je Đokić sinoć za televiziju “K3”.

On je napomenuo da su u početnom periodu postojali problemi sa koncesionarima, kada je u vrlo kratkom periodu dodijeljen veliki broj koncesija.

– Svi tadašnji ugovori bili su takvi da štite koncesionara od eventualnog raskida koji bi učinila Vlada Republike Srpske koja je koncesiju i dodijelila- naveo je Đokić.

On je objasnio da se često dešavalo da koncesionaru upravo to i bude cilj, kako bi tužio Vladu Srpske i naplatio nepostojeće troškove.

– Međutim, sada je to drugačije. U toku je izgradnja 14 malih hidroelektrana, izgrađeno je šest solarnih elektrana, a imamo i dvije koncesije za izgradnju vjetroparka- naveo je Đokić.

Prema njegovim riječima, orijentacija Vlade Republike Srpske je da “Elektroprivreda” Srpske bude nosilac izgradnje velikih objekata, a ne da se daju koncesije strancima.

Kada je riječ o Naftnoj industriji Republike Srpske, Đokić očekuje da će ona ove godine poslovati pozitivno, nakon višegodišnjih problema.

Govoreći o preduzeću “Alumina” iz Zvornika, on je naveo da će ostvarena proizvodnja ovog preduzeća biti za oko 22 odsto veća od prošlogodišnje, te da će dostići vrijednost veću od 200 miliona KM.

Đokić smatra da novi zakon o radu nudi bolja rješenja od onih u važećem.

– Postojeći zakon je i do sada bio napredniji od zakona u drugim državama u okruženju. Novim zakonom rješavamo neka otvorena pitanja koja smo imali- rekao je Đokić.

On je precizirao da se novim dokumentom rješava neusklađenost ovog zakona sa Zakonom o penzijsko-invalidskom osiguranju, te da ide u korist zaštite prava radnika, ali i u korist podrške poslodavcima i stvaranju preduslova da se brže i lakše dođe do posla.

(Agencije)