Đokić: Energetika jedna od glavnih grana razvoja proizvodnje

petar-djokic
Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić rekao je da je Republika Srpska, u svojim strateškim planovima, sektor energetike definisala kao jednu od glavnih grana za razvoj proizvodnje.

Đokić je naveo da je resorno ministarstvo posvećeno razvoju u toj oblasti, te da je dodijeljen veliki broj koncesija za izgradnju malih hidroelektrana, vjetroelektrana, te da je data saglasnost za izgradnju solarnih elektrana i elektrana na biomasu.

– Razvija se svaki oblik izvora koji predstavlja mogućnost da se iz njega napravi energija, a najveći potencijali se nalaze u izgradnji objekata na hidroenergiju, ali ne treba zanemariti i termoenergiju- rekao je Đokić sinoć za televiziju “K3”.

On je napomenuo da su u početnom periodu postojali problemi sa koncesionarima, kada je u vrlo kratkom periodu dodijeljen veliki broj koncesija.

– Svi tadašnji ugovori bili su takvi da štite koncesionara od eventualnog raskida koji bi učinila Vlada Republike Srpske koja je koncesiju i dodijelila- naveo je Đokić.

On je objasnio da se često dešavalo da koncesionaru upravo to i bude cilj, kako bi tužio Vladu Srpske i naplatio nepostojeće troškove.

– Međutim, sada je to drugačije. U toku je izgradnja 14 malih hidroelektrana, izgrađeno je šest solarnih elektrana, a imamo i dvije koncesije za izgradnju vjetroparka- naveo je Đokić.

Prema njegovim riječima, orijentacija Vlade Republike Srpske je da “Elektroprivreda” Srpske bude nosilac izgradnje velikih objekata, a ne da se daju koncesije strancima.

Kada je riječ o Naftnoj industriji Republike Srpske, Đokić očekuje da će ona ove godine poslovati pozitivno, nakon višegodišnjih problema.

Govoreći o preduzeću “Alumina” iz Zvornika, on je naveo da će ostvarena proizvodnja ovog preduzeća biti za oko 22 odsto veća od prošlogodišnje, te da će dostići vrijednost veću od 200 miliona KM.

Đokić smatra da novi zakon o radu nudi bolja rješenja od onih u važećem.

– Postojeći zakon je i do sada bio napredniji od zakona u drugim državama u okruženju. Novim zakonom rješavamo neka otvorena pitanja koja smo imali- rekao je Đokić.

On je precizirao da se novim dokumentom rješava neusklađenost ovog zakona sa Zakonom o penzijsko-invalidskom osiguranju, te da ide u korist zaštite prava radnika, ali i u korist podrške poslodavcima i stvaranju preduslova da se brže i lakše dođe do posla.

(Agencije)

KRISTIN LAGARD: Pandemija će dovesti do ubrzanja transformacije evropskih ekonomija

Ekonomska kriza izazvana pandemijom korona virusa ”'dubinski će promijeniti”” svjetsku ekonomiju, koja će se sada više orijentisati ka ekologiji i numerizaciji, a Evropa će te promjene dočekati u “odličnoj poziciji”, ocijenila je direktorka Evropske centralne banke (ECB) Kristin Lagard.  Ova kriza će dovesti do ubrzanja transformacije evropskih ekonomija, a ta transformacija je već “latentno prisutna”,

RADOJIČIĆ POTVRDIO: Razmatramo zatvaranje Beograda

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić nada se da će se rezultati mjera koje su nedavno donijete zbog širenja virusa korona biti vidljivi u narednih sedam do deset dana, ali je dodao i da se razmatraju sve mjere, uključujući i zatvaranje prestonice. Kako kaže, u ovom trenutku je najvažnije nošenje maske, fizička distanca i bez okupljanja, odnosno

ČUBRILOVIĆ: Uspješno smo završili neophodne pripreme za izbore

Predsjednik DEMOS-a Nedeljko Čubrilović potvrdio je da je ta stranka CIK-u BiH prijavila samostalne odborničke liste za 57 lokalnih zajednica u Republici Srpskoj i kandidate za načelnika u osam opština. – Uspješno smo završili neophodne pripreme i za kratko vrijeme prikupili oko 12 hiljada potpisa podrške učešću DEMOS-a na lokalnim izborima – rekao je Čubrilović.

ČUBRILOVIĆ: Podržali bi zaključke SNSD-a da smo znali da neće proći

Predsjednik Demosa Nedeljko Čubrilović izjavio je da bi poslanici ove stranke u Narodnoj skupštini Republike Srpske podržali zaključke SNSD izgradnji malih hidrocentrala da su znali da neće dobiti potrebnu podršku.  – Da smo znali da će proći tako, mi iz Demosa bi drugačije glasali – rekao je Čubrilović za ATV i dodao da nema trzavica

ŠERANIĆ: Mjere će se uvoditi u opštinama i gradovima gdje se pojavi žarište

Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske rekao je da je situacija nepovoljna, te da imamo veliki broj zaraženih, ali da stanje nije alarmanto, pa naš zdravstveni sistem uspjeva da djeluje uspješno. – Lokalne  zajednice su te koje će djelovati. Mjere će se uvoditi u onim opštinama i gradovima gdje se pojavljuje žarište

OBOREN REKORD BROJA ZARAŽENIH U JEDNOM DANU Još 55 oboljelih u FBiH

U KCUS testirano je novih 135 uzoraka na prisustvo virusa korona od čega je 55 pozitivnih. Iz KCUS-a je potvrđeno za “Avaz” da je u Sarajevu zabilježeno novih 20 slučajeva, a 29 u Zenici.  Tri uzorka su pozitivna iz Cazina, dva iz Visokog i jedan iz Travnika. To znači da je danas oboren rekord prema