Đokić: Energetika jedna od glavnih grana razvoja proizvodnje

petar-djokic
Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić rekao je da je Republika Srpska, u svojim strateškim planovima, sektor energetike definisala kao jednu od glavnih grana za razvoj proizvodnje.

Đokić je naveo da je resorno ministarstvo posvećeno razvoju u toj oblasti, te da je dodijeljen veliki broj koncesija za izgradnju malih hidroelektrana, vjetroelektrana, te da je data saglasnost za izgradnju solarnih elektrana i elektrana na biomasu.

– Razvija se svaki oblik izvora koji predstavlja mogućnost da se iz njega napravi energija, a najveći potencijali se nalaze u izgradnji objekata na hidroenergiju, ali ne treba zanemariti i termoenergiju- rekao je Đokić sinoć za televiziju “K3”.

On je napomenuo da su u početnom periodu postojali problemi sa koncesionarima, kada je u vrlo kratkom periodu dodijeljen veliki broj koncesija.

– Svi tadašnji ugovori bili su takvi da štite koncesionara od eventualnog raskida koji bi učinila Vlada Republike Srpske koja je koncesiju i dodijelila- naveo je Đokić.

On je objasnio da se često dešavalo da koncesionaru upravo to i bude cilj, kako bi tužio Vladu Srpske i naplatio nepostojeće troškove.

– Međutim, sada je to drugačije. U toku je izgradnja 14 malih hidroelektrana, izgrađeno je šest solarnih elektrana, a imamo i dvije koncesije za izgradnju vjetroparka- naveo je Đokić.

Prema njegovim riječima, orijentacija Vlade Republike Srpske je da “Elektroprivreda” Srpske bude nosilac izgradnje velikih objekata, a ne da se daju koncesije strancima.

Kada je riječ o Naftnoj industriji Republike Srpske, Đokić očekuje da će ona ove godine poslovati pozitivno, nakon višegodišnjih problema.

Govoreći o preduzeću “Alumina” iz Zvornika, on je naveo da će ostvarena proizvodnja ovog preduzeća biti za oko 22 odsto veća od prošlogodišnje, te da će dostići vrijednost veću od 200 miliona KM.

Đokić smatra da novi zakon o radu nudi bolja rješenja od onih u važećem.

– Postojeći zakon je i do sada bio napredniji od zakona u drugim državama u okruženju. Novim zakonom rješavamo neka otvorena pitanja koja smo imali- rekao je Đokić.

On je precizirao da se novim dokumentom rješava neusklađenost ovog zakona sa Zakonom o penzijsko-invalidskom osiguranju, te da ide u korist zaštite prava radnika, ali i u korist podrške poslodavcima i stvaranju preduslova da se brže i lakše dođe do posla.

(Agencije)

Utakmica u pomen bivšem golmanu Borca: Prijatelji čuvaju Bojana od zaborava

Generacija FK Borac 1983/84. okupila se na devetu godišnjicu od smrti njihovog saigrača i prijatelja Bojana Miloševića. Ova generacija momaka još jednom je odala pomen Miloševiću koji je preminuo nakon duge borbe sa opakom bolešću. Milošević je bio čuvar mreže Borca, Krajine i BSK-a. Jedan od njegovih bivših saigrača, Vule Trivunović prisjetio se svog prijatelja.

Metar drva u Banjaluci do 110 KM

Pripreme za sezonu grijanja uveliko su u toku, a kako se hladni dani približavaju, povećava se potražnja, ali i cijena energenata, pa kupci danima obilaze prodajna mjesta ili traže najbolje ponude u oglasima. Da cijena drva raste kaže i penzioner Dragutin Gajić, koji je metar ove godine platio 20 KM skuplje nego prethodne. – Kupujem

Osamnaest godina od tragedije na ekskurziji banjalučke škole

Danas se navršava osamnaest godina od velike tragedije u kojoj je život izgubilo četvoro učenika i nastavnica banjalučke Osnovne škole “Petar Petrović Njegoš”. Tragedija se dogodila kada su se učenici, koji su bili na ekskurziji u Crnoj Gori, vraćali iz obilaska ostrva Sveti Stefan, ali se brodić “Škorpion 2” prevrnuo. Brod, koji je bio u vlasništvu

PREDAVANJE O HRANITELJSTVU Sva djeca zaslužuju odrasti u porodičnom okruženju

Centar za socijalni rad organizuje u četvrtak u 19 časova u prostorijama mjesne zajednice Starčevica predavanje sa ciljem promocije hraniteljstva kao oblika smještaja djece bez roditeljskog staranja i starih osoba bez porodičnog staranja. – Predavanje je namijenjeno građanima u cilju pružanja osnovnih informacija o hraniteljstvu. Centar za socijalni rad je opredjeljen za kvalitetno hraniteljstvo čemu

Motociklista povrijeđen u sudaru kod banjalučke Gimnazije

U saobraćajnoj nezgodi koja se kod banjalučke Gimnazije dogodila nešto prije 16 sati lakše povrijeđen je motociklista, saznaju “Nezavisne”. U Policijskoj upravi su nam potvrdili da je nezgoda prijavljena, ali trenutno nisu mogli da daju više informacija. “U nezgodi su učestvovali motocikl honda i putničko vozilo pežo. Lakše tjelesne povrede zadobilo je jedno lice”, rekli

TRIFUNOVIĆ HOSPITALIZOVAN: Trener Igokee imao moždani udar

Aleksandar Trifunović, trener KK Igokea, doživio je u nedjelju uveče moždani udar. Trifunović je hospitalizovan na Univerzitetski klinički centar Republike Srpske u Banjaluci i njegovo stanje je stabilno i doktori prate situaciju. Prema nezvaničnim informacijama, radi se o blažem obliku moždanog udara, pošto je Trifunović u tom trenutku uspio da pozove Vuka Radivojevića dugogodišnjeg igrača

MINISTARSTVO: Smijenjeni direktori tri šumska gazdinstva i jednog rasadnika u RS

Vršioci dužnosti direktora šumskih gazdinsatva „Romanija“ Sokolac, Vlajko Sekulić, „Vrbanja“ Kotor Varoš Stana Kuzmić, „Oštrelj“ Drinić Slađana Banjac, kao i direktor Centra za sjemensko rasadničku proizvodnju Doboj Nikola Miličević, smenjeni su, potvrđeno je iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS. U saopštenju se dodaje da će novi rukovodioci tri šumska gazdinstva i rasadnika u Doboju