Magazin 23.12.2016.

Dokumenti iz osmanskog perioda: Izloženo 600 turskih spisa

ČITANJE: 2 minute

Izložba „Arhiv i Turski Arhiv u Banjaluci: Istorijat zbirke dokumenata iz turskog perioda u Muzeju RS“ biće otvorena u pomenutoj instituciji danas u 13 časova.

Postavka će obuhvatiti izuzetnu zbirku Odsjeka za istoriju u Muzeju RS, u kojem se decenijama čuva oko 600 dokumenata, a koji će ovom prilikom po prvi put biti predstavljeni javnosti.

Bratislav Teinović, muzejski savjetnik i autor izložbe, objašnjava da je u sastavu nekadašnjeg Muzeja Vrbaske banovine postojao Arhiv, u kojem je sakupljana, stručno klasifikovana i proučavana sva pisana istorijska građa, ne samo iz Banjaluke nego i sa šireg prostora tadašanje Bosanske Krajine.

– Taj arhiv je od 1931. godine do početka Drugog svjetskog rata prikupio oko 150 turskih dokumenata. Jedan manji dio, takozvanog „Turskog arhiva“ pronađenog 1934. godine, u Banjaluci na tavanima Sreskog načelstva i Kotarskog suda, takođe je prispio u Arhiv, dok je čak 5.078 dokumenata otpremljeno u Turski arhiv sarajevskog Zemaljskog muzeja.

Pokušaji da se ova arhivska građa vrati ostali su bez uspjeha. U međuvremenu, dok se iščekivalo (ne)povoljnije riješenje statusa banjalučkog Turskog arhiva, Muzeju u Banjaluci je 30. septembra 1942. godine ustupljen ostatak otkrivenog Turskog arhiva sa tavana Kotarskog suda – kaže Teinović.

Arhiv u banjalučkom Muzeju, dodaje on, bio je tada obogaćen za više od 450 novih dokumenata različite vrste, te se od tada u zbirci turskih dokumenata, Odsjeka za istoriju u Muzeju RS nalazi oko 600 dokumenata.

Veliko interesovanje za Teinovićev rad

– Bratislav Teinović je kao izuzetan istraživač Osmanskog perioda, do sada u stručnim časopisima objavio impresivan broj tekstova o pomenutom vremenu. U Muzeju RS realizovao je autorske izložbe, te knjige i monografije, koje su izazvale veliko interesovanje kulturne javnosti – rekla je Ana Brataševec, stručni saradnik za komunikacije i promociju u Odjeljenju za obrazovno pedagoški rad.

(blic.rs)