Biznis 20.09.2015.

Dolar će se izjednačiti s evrom u narednoj godini?

ČITANJE: 1 minuta
dolar

Dolar bi trebalo da ojača i izjednači se sa evrom u narednih godinu dana, jer je američka Uprava federalnih rezervi (Fed) i dalje na kursu podizanja kamatnih stopa, iako se ove sedmice nije odlučila za akciju, procenjuje investiciona kompanija Prinsipal global investitors (Principal Global Investors).

– Američka valuta će verovatno u istom periodu porasti na 125 jena – tvrdi DŽim Mekohan, generalni direktor ove kompanije, koja upravlja aktivama vrijednim 350 milijardi dolara, prenosi njujorška agencija “Blumberg”.

Fed je na ovonedjeljnom sastanku odlučio da ne podiže kamatnu stopu na zaduživanje, zbog previranja na finansijskim tržištima i rasta rizika od usporavanja globalne privrede.

– Očekujem da će u narednih godinu dana biti velikog pritiska na evro i da bi dolar mogao ponovo da se izjednači sa evropskom valutom – izjavio je Mekohan, i dodao da će Evropska centralna banka i centralna banka Japana vjerovatno povećati monetarne podsticaje u nastojanju da podupru inflaciju.

Vrijednost američke valute je u petak ujutru na Londonskoj berzi bila 1,1402 evra, što je za 8,0 odsto ispod 12-mesečnog maksimuma od 1,0458 evra od 16. marta ove godine.

Posljednji put kada se vrijednost dolara izjednačila sa evrom bilo je u decembru 2002. godine, a prema analizi “Blumberga”, postoji 17 odsto šansi da će u narednih godinu dana dolar dostići isti nivo.

– Fed će verovatno u decembru podići kamatne stope, iako je moguće i odlaganje podizanja do prvog kvartala 2016. godine, ako ta institucija nastavi da brine da jačanje dolara može ugroziti izvoz – izjavio je Mekohan.

(Agencije)