Magazin 20.10.2022.

DOM OMLADINE: Otvoren festival “Uhvati film”, posvećen osobama sa invaliditetom

ČITANJE: 1 minuta

Večeras je u Domu omladine u Banjaluci svečano otvoren Filmski festival “Uhvati film”.

Njegova osnovna svrha sve ove godine jeste da probudi svijest građana o osobama sa poteškoćama kako bi shvatili da i osobe sa invaliditetom mogu učestvovati u svakodnevnim aktivnostima.

Direktorka Festivala Dušica Lipovac rekla je da se ove godine za razliku od proteklih više pažnje posvetilo na pristupačnost samom festivalu.

Lipovac kaže da Festival od početka nailazi na mnoge prepreke, ali da bez obzira na njih on traje sve ove godine.

„Ovo je zaista Festival koji mijenja svijet i ruši predrasude. Međutim, problemi sa barijerama postoje. Iz godine u godinu improvizuje se gdje će se Festival održati. Sinestar nam je najpristupačniji, ali on zahtijeva visoka finansijska sredstva“, ističe Lipovac.

Ovom prilikom direktorka je pozvala i društveno odgovorne ustanove da se aktiviraju rekavši da bi one mogle mnogo da doprinesu samoj organizaciji. Festival se održao prije 11 godina upravo u Domu omladine. Tada se uvidjelo koliko film ima uticaj na mijenjanje svijesti o osobama sa invaliditetom.

„Ove godine premijerno će biti prikazano 27 filmova koji dolaze iz mnogih zemalja. U samu organizaciju uloženo je mnogo truda, rada, ljubavi i energije“, istakla je Dušica dodavši da je osnovna poruka ovogodišnjeg festivala: Vidi mene, ne moj invaliditet. Takođe, na Festivalu će biti prikazani i filmovi banjalučkih autora: „Točak života“ i „S one strane duge“, prenosi aloonline.ba.

(SB)

Oznake: Dušica Lipovac