Vijesti 25.05.2022.

Dom zdravlja – čuvar vašeg zdravlja

ČITANJE: 3 minute

ЈZU Dom zdravlja Banjaluka obilježava jubilej – 20 godina od osnivanja Službe porodične medicine i 28 godina od osnivanja ove ustanove u ovom obliku.

Mjesec maj su tim povodom obilježile brojne aktivnosti, među kojima je i Svečana akademija koja je večeras održana u Banskom dvoru.

Nevena Todorović, direktorica Doma zdravlja Banjaluka tom prilikom uručila je priznanja zaposlenima i vođama timova porodične medicine.

Dr Todorović je podsjetila da se Dom zdravlja u arhivskim dokumentima pominje još davne 1946. godine, te da je do 1994. godine radio i poslovao u sklopu radne organizacije Klinički centar.

„1994. godine grad Banjaluka je odlučio da osnuje Dom zdravlja kao samostalnu organizacionu jedinicu koja će pružati usluge primarne zdravstvene zaštite građanima grada Banjaluka“, istakla je dr Todorović.

Ona je kazala da su brojnim aktivnostima u mjesecu maju obilježili ovaj jubilej.

„Prva aktivnost koju smo proveli jeste da smo sa naših 430 radnika i penzionera otišli na izlet. To nam je svima bilo neophodno, s obzirom na to da je iza nas dugotrajna borba sa korona virusom. Takođe smo upriličili gostovanja naših načelnika, šefova i glavnih sestara na javnim servisima, u emisijama u kojima su pričali o njihovim organizacionim jedinicama, kao i poslovima kojima se bave“, kazala je dr Todorović.

Mjesec maj je poznat po tome što je 19. maj Svjetski dan porodičnih doktora, pa su, kako je navela dr Todorović, predstavnici Doma zdravlja Banjaluka boravili u Zvorniku, gdje podružnica Zvornik svake godine obilježava ovaj dan brojnim aktivnostima na terenu.

„Ove godine je 20 godina od uspostavljanja Službe porodične medicine i 20 godina od kad su prvi specijalisti porodične medicine u Republici Srpskoj završili svoju specijalizaciju. 2002. godine je ukupno 25 doktora završilo specijalizaciju iz porodične medicin,e od kojih je polovina iz našeg Doma zdravlja“, kazala je dr Todorović.

Ona je napomenula da su mnogobrojne prednosti uvedene osnivanjem Službe porodične medicine.

„Prva i osnovna je da su usluge primarne zdravstvene zaštite i porodične medicine dostupne našim građanima. Imamo ambulante u 33 mjesne zajednice na teritoriji grada Banjaluka. Tim Porodične medicine ima jedan kontinuitet brige o svojim registrovanim pacijentima. Najčešće su to porodice. Uvođenjem porodične medicine mi smo timove vezali za građane i zadužili ih da o njima brinu. Nama su naši pacijenti bliski, dugo ih poznajemo, vodimo brigu o njima. Većina naših doktora ima pacijente koje dobro poznaje i koji su njihovi pacijenti 20 godina“, kaže dr Todorović.

Posljednje dvije godine su bile teške kako za zdravstvene radnike, tako i za zdravstveni sistem u cjelini. Pandemija korona virusa stvorila je probleme globalno.

„Korona virus, način njegovog širenja i klinička slika pacijenata za nas su bili nepoznati i zbog toga je i naš rad u prvim mjesecima bio neizvjestan i pun straha, a kasnije veoma težak. Pandemijski talasi svaki put kad bi se javili bili bi mnogo veći. Nastojali smo da na primarnom nivou zdravstvene zaštite zbrinemo najveći broj pacijenata, da im pružimo adekvatne usluge primarne zdravstvene zaštite, a to su pregled, dijagnostika i liječenje. Samo pacijente koji su imali tešku kliničku sliku i koji su zahtijevali bolničko liječenje upućivali smo na Univerzitetski klinički centar“, kaže dr Todorović.

Broj upućenih pacijenata na UKC RS, prema njenim riječima, bio je do 5 odsto.

„Mi smo u našim Ari i Kovid ambulantama pregledali više od 150.000 građana, a samo do 5 odsto smo ih uputili na UKC RS na pregled i bolničko liječenje, zavisno od potrebe. Cijelo ovo vrijeme nastojali smo da sačuvamo i bolnički sektor, da bi se oni mogli pravovremeno i adekvatno baviti sa pacijentima koji istinski trebaju bolničko liječenje. Moramo odati priznanje medicinskim radnicima Doma zdravlja, pa i svim medicinskim radnicima u Republici Srpskoj, jer su period pandemije korona virusa bili krajnje profesionalni i brinuli o pacijentima najbolje što mogu“, kazala je dr Todorović.

 

(A.M.)