Vijesti 22.07.2016.

Dom zdravlja u Banjaluci: Dijete sa znacima trovanja htjeli da vrate kući

ČITANJE: 2 minute

Šestogodišnjeg dječaka sa simptomima trovanja medicinska sestra u Domu zdravlja nije htjela da pusti kod pedijatra, jer dijete „nije njihov pacijent“.

Majka Biljana P. priča da je dječaku pozlilo u subotu, odmah pošto su se vratili sa mora. Bilo je već šest popodne, a privatna ambulanta, u kojoj je dječak registrovan, u to vrijeme ne radi. Pomoć su potražili na Poliklinici, gdje je medicinska sestra najprije odbila da ih primi, tvrdeći da njihova ustanova nema obavezu da prima djecu čiji su se roditelji odlučili za pedijatre iz privatnih klinika.

– Na moje insisitiranje i pitanje kome da se obratim za pomoć rekla mi je da, ukoliko naš porodični ljekar u tom momentu nije dežurni, dijete ne pripada nijednoj ambulati – ispričala je Biljana i dodala da je ljekar ipak pregledao dijete.

Slučaj njenog sina nije usamljen. Zbog tihog rata između javnih i privatnih ambulanti, neprijatnost je doživjela većina pacijenata koji su registrovani u privatnim ambulantama porodične medicine, i oni koji su djecu registrovali kod privanih pedijatara, a tokom vikenda bili primorani da pomoć zatraže u javnoj ustanovi. U pozadini svega je novac.

Privatne ordinacije dobile su novac od Fonda zdravstvenog osiguranja RS za pacijente koji su kod njih registrovani, ali dežuraju samo subotom prije podne, dok je u javnim ustanovama dežurstvo organizovano tokom cijele sedmice.

U Domu zdravlja kažu da zbog toga skoro četvrtina djece koju vikendom pregledaju njihovi pedijatri pripada privatnim ordinacijama, a tu uslugu im niko ne plati.

Iz privatnih poliklinika se bune što su pod pritiskom i oni i njihovi pacijenti. Kažu, isto su plaćeni kao i Dom zdravlja za djecu koja su registrovana kod njih, a samo se od privatnika traži da im budu dostupni tokom cijele sedmice.

– Ni pedijatri u javnoj ustanovi ne dežuraju nedjeljom, nego djecu pregledaju doktori porodične medicine. Tražili su da im plaćamo za našu djecu koju su pregledali vikendom, što nije u redu. Plaćaćemo kada im obezbjede pedijatra – kažu u jednoj privatnoj ambulanti.

U Fondu zdravstvenog osiguranja RS ističu da su javni domovi zdravlja obavezni da prime hitan slučaj, bez obzira gdje je pacijent registrovan, te da i javne i privatne ambulante imaju iste uslove ugovaranja. Nisu odgovorili na pitanje da li će od privatnih ambulanti tražiti da organizuju dežurstva nedjeljom.

Ožegović: Ko će to da plati

– Svako četvrto dijete koje naši ljekari pregledaju vikendom je registrovano u privatnim ambulantama. Roditeljima ne naplaćujemo pregled, a privatnim ordinacijama smo jedno vrijeme slali fakture, ali ni od njih nikada nismo naplatili uslugu – objašnjava portparolka Doma zdravlja Dijana Ožegović u pisanom odgovoru na pitanja „EuroBlica“.

Paradoks

Paradoksalno je da se pacijenti, u slučaju potrebe, uz potvrdu Fonda mogu o trošku osiguranja liječiti u Crnoj Gori ili Hrvatskoj, a pomoć mu ne mogu dobiti u svom gradu.

(blic.rs)