Biznis 24.01.2022.

DOMAĆI PROIZVOĐAČI UPOZORAVAJU: Poljoprivreda u BiH ide prema potpunom kolapsu

ČITANJE: 2 minute

Jad, bijeda i čemer, komentar je predsjednika Udruženja poljoprivrednika FBiH Nedžada Biće na šutnju vlasti dok domaća poljoprivredna proizvodnja, u najgorem mogućem trenutku, ide ka potpunom kolapsu. U prijedlogu budžeta za ovu godinu za podršku poljoprivrednicima planiran je 101 milion KM, ali oni insistiraju da podrška bude puno veća.

– Hrvatska je prošle godine dodatnih milijardu i po eura „upumpala“ u poljoprivredu. Ako naši zahtjevi ne budu ispunjeni, dešavat će se vrlo nezgodne stvari za politiku. Trenutno nećemo na proteste, ali brzo će i oktobar, vidjet ćemo hoće li se pomaći s mrtve tačke – kaže Bićo.

Niko ne sluša

Prema podacima Zavoda za statistiku FBiH, lani je zabilježen drastičan pad proizvodnje većine kultura. Tako je FBiH proizvela 211.902 tone kukuruza, što je za čak 30,4 posto manje u odnosu na godinu ranije. Proizvodnja soje manja je za 40,9, duhana za 22,8, a krompira za 22,1 posto.

Zabilježeno je i smanjenje proizvodnje djeteline za 21,7 posto, jabuka za 10,5, a šljiva za 27,6 posto u odnosu na 2020.

– Od prošle godine upozoravamo da će cijene drastično porasti, ali niko nas ne sluša. Uporedo s biljnom, pada i proizvodnja u stočarstvu, jer, čim nema hrane za ishranu stoke, proporcionalno se smanjuje i broj grla – kaže Bićo.

Nova sezona

Lani je mraz uništio dio voća i povrća, potom je suša nanijela velike štete zasadima, a sve je pratio rast cijena sjemena, goriva, koncentrata te žita na svjetskom tržištu.

– Malo nam fali da se sve ugasi, jer neko već 15 godina litar mlijeka plaća pola marke, a ono je tebe koštalo 1,03 KM. Niko ne može raditi džaba i još ići u minus. Da hoće, država to može riješiti za 48 sati. Došlo je do nokata i nešto će se morati desiti – upozorava Bićo.

Predsjednik Seljačkog saveza FBiH Dragan Pavlović kaže za „Avaz“ da ne znaju kako će krenuti u novu sezonu.

– Ako znamo da su inputi za proizvodnju skuplji za 100 do 300 posto, povećanje budžeta od 18 posto ni blizu nije dovoljno. Naš je stav da bez najmanje 150 miliona KM nema šanse da poljoprivredna proizvodnja u FBiH opstane – dodaje Pavlović.

Milijarde za uvoz hrane

Svi izgovori, planovi i strategije bh. vlasti godinama padaju u vodu pred podacima da, uprkos stotinama miliona u budžetima za poljoprivredu, za uvoz hrane izdvajamo oko tri milijarde maraka godišnje, dok istovremeno imamo kapacitete da proizvodimo neuporedivo više.

(SB)

Oznake: poljoprivreda