Magazin 08.10.2015.

“Don Kihot- Telemanova priča iz snova” pobjednik Međunarodnog festivala pozorišta za djecu

ČITANJE: 2 minute
don kihot
Predstava “Don Kihot – Telemanova priča iz snova” Teatra smijeha iz Frankfurta najbolja je predstava u cjelini Međunarodnog festivala pozorišta za djecu, koji je sinoć završen u Banjaluci.

Čudesna priča španskog bibliofila Kihana Alonsa, koji je jednog dana sebe proglasio Don Kihotom od Manče i odlučio da spasi svijet od zla, prikazana je kroz fragmente i na sceni naglašavajući njegov susret s vjetrenjačama.

Žiri u sastavu Biserka Kolevska, Dragana Bošković i Ljubica Ostojić odlučio je da nagrada za najbolju režiju bude dodijeljena Zenleu Franku za režiju predstave “Don Kihot – Telemanova priča iz snova”.

Među nagradama festivala, čiji je organizator i domaćin Dječije pozorište RS, je i pet glumačkih priznanja.

Ove nagrade pripale su Krasimiru Dobrevu za ulogu u predstavi “Mali čarobnjaci” Državnog lutkarskog pozorišta iz Varne i Ivanu Gontku za ulogu u predstavi “Don Huan” Teatra iz Nitre u Slovačkoj.

Jednu od glumačkih nagrada dobio je i Ivan Lučić za ulogu u predstavi “Deveta ovčica” Dječijeg kazališta “Branko Mihaljević” iz Osijeka, ali i Saša Latinović za izuzetno ostvarenje u predstavi “Kako je otkriveno letenje” Pozorišta mladih iz Novog Sada.

Kolektivna glumačka nagrada pripala je ansamblu Mini teatra iz Ljubljane za predstavu “Jurček i tri razbojnika”.

Žiri je, takođe, odlučio da specijalna nagrada za promovisanje univerzalne ideje o ljudskoj slobodi bude dodijeljena Pozorištu lutaka iz Niša za predstavu “Zlatokosa”.

Nagrada za scenografiju ove godine nije dodijeljena, ali je žiri odlučio da dodijeli nagradu za najbolje lutke, koja je pripala Stefki Kjuvlijevoj za lutke u predstavi “Labudovo jezero” Dečijeg pozorišta iz Kragujevca.

Direktor festivala Predrag Bjelošević dodijelio je specijalnu nagradu Tradicionalnom turskom teatru sjenki iz Istanbula za očuvanje lutkarske tradicije, a festival je i bio u znaku ovog turskog teatra.

Međunarodni festival pozorišta za djecu “Banjaluka 2015” počeo je protekle subote premijernim izvođenjem komada “Odisej – san o povratku” u režiji Biserke Kolevske, a u izvođenju ansambla Dječijeg pozorišta RS.

Na festivalu je u periodu od 3. do 7. oktobra izvedeno 13 predstava iz 10 zemalja.