Magazin 11.02.2016.

Donna Ares: Kada sam pobijedila strah, pobijedila sam rak

ČITANJE: 2 minute
dona ares
Bilo je preteško. Najveći strah mi je bio metastaza, pa onda hemoterapija. Onog momenta kad sam pobijedila strah, pobijedila sam bolest, rekla je Donna Ares za N1.

– Sjećam se dana kad je Nejra došla u moju sobu. Upala je u moju sobu i rekla: Ovo je moja Hello Kitty dekica i meni je pomogla da pobijedim bolest i tebi će. Rak se pobjeđuje pozitivnom energijom. Objavila sam svojoj bolesti rat i rekla sama sebi da ću u bolnici biti vojnik, a kad dođemo kući ja sam general. Vjerujem da sam bila dobar pacijent. Neuropatiju imam i dan danas- prisjetila se Donna Ares dana kada je upoznala Nejru Musić za vrijeme borbe sa opakom bolešću.

– Jedan vikend sam mami rekla da donese odjeću i ogrtač i majka je zamolila doktore da me puste kući da se okupam. Otišla sam na koncert da pjevam, samo dva dana nakon hemoterapije. Otpjevala sam koncert i vratila se u bolnicu kako sam i obećala-rekla je Dona.

Nejra Musić je istakla da joj je bila teška i pomisao da mora prestati sa životom koji je vodila do tog trenutka.

– Teška mi je bila pomisao da moram prestati sa životom koji sam vodila do tog trenutka. Bila sam izolovana, ali hvala Bogu i majci jer su me sačuvali od svega toga. Nisam ni znala ništa o samoj temi raka i zašto mi se to desilo; ali moja inspiracija su bili majka, otac i brat- kazala je.

Gošće su naglasile da je u bolnicama jako loše stanje kada je riječ o terapijama koje pacijenti moraju primati, zbog nedostatka citostatika i drugih potrebnih lijekova.

– Meni se lično nije desilo da ne primim hemoterapiju, ali sam vidjela da se dešava da ljudi ne prime hemoterapiju zbog nedostatka lijekova. Vrlo je važna individua koja se liječi i vrlo je bitan faktor sreće. Nažalost, nas dvije smo svjedoci da svaki dan izgubimo nekog upravo zbog ovih stvari- kazala je Donna Ares.

Musić smatra da u BiH rade dobri stručnjaci, ali da nemaju uslove za rad.

– Naši doktori često kažu da mi u zdravstvu imamo sve. Ja sam u prošlom intervjuu spomenula da imamo dobre stručnjake, ali nemaju uslove za rad. Meni se jednom desilo da kada sam jednom došla na terapiju, nije je bilo. Hematologiju treba posjetiti i snimiti, strašno je da vidite da su vaši prijatelji žohari. I ja sam tu primala terapiju- priča ona.

Donna Ares je dodala da je rak “pametna igra psihe i imuniteta”.

– Rak je pametna igra psihe i imuniteta. Ko uspije to savladati, ima šansu da se izbori. Više me je liječio zagrljaj, a slušali smo priče o tome da se ne smijemo ni grliti, ni ljubiti niti ništa jer su nam loši imuniteti- zaključuje ona.

(NN)