Magazin 30.06.2016.

Đorđe Knežević najbolji besjednik u Banjaluci

ČITANJE: 3 minute

Sveukupni pobjednik ovogodišnjeg takmičenja studenata Pravnog fakulteta u besjedništvu je Đorđe Knežević, student četvrte godine, koji je pobjednik i u disciplini improvizovani govor.

Najbolji govor na zadatu temu prema ocjeni žirija imala je Milica Ristić, student druge godine, a najbolji govor na temu po slobodnom izboru održala je Teodora Šaraba, student prve godine.

Još jedan student prve godine Nikola Duper osvojio je nagradu Studentskog saveza Pravnog fakulteta za govor koji na najbolji način afirmiše.

Ove godine na Vidovdan na Pravnom fakultetu održano je 12. takmičenje studenata u besjedništvu. Već tradicionalno, više od jedne decenije takmičenje organizuje Centar za retoriku i govorništvo Pravnog fakulteta “Institutio Oratoria”, čiji je osnivač i rukovodilac profesor na tom fakultetu Nikola Mojović.

U tom Centru, na Pravnom fakultetu Univerziteta u Banjaluci, gotovo svakodnevno okupljaju se mladi besjednici. Vježbaju i uče da lijepo govore i da brzo i mudro misle.

Studenti koji dođu u Centar najprije požele da jednoga dana postanu dobri govornici.

Od stidljivih besjeda koje traju minut ili dva svako od njih odavde krene putem koji vodi na veliku scenu, pred strogi, ali pravedan žiri i znatiželjnu publiku. Taj put ove godine prošlo je samo 12 najboljih takmičara.

Poslije himni i pozdravnih besjeda dekana Pravnog fakulteta Univerziteta u Banjaluci akademika profesora Vitomira Popovića i rukovodioca Centra za retoriku i govorništvo profesora Nikole Mojovića nastupili su mladi i odvažni govornici.

Već tradicionalno, na ovom takmičenju studenti se nadmeću u tri discipline. Od tri zadate teme: “Složna braća nove dvore grade, a nesložna i stare razgrađuju”, “Ideš li rode – Idem, idem”, i “Svaki sporazum između istine i laži uvijek je na štetu istine”, svaki takmičar bira jednu.

Druga disciplina je govor na temu prema slobodnom izboru. Ove godine su se samo dva takmičara, Đorđe Knežević i Perica Grajić, usudila da se okušaju u najtežoj disciplini improvizovani govor na temu koju su samo nekoliko trenutaka ranije, na samom takmičenju, dobili od članova žirija.

Petočlani žiri bio je u sastavu: akademik profesor Vitomir Popović, profesor LJiljana Mijović, profesor Pravnog fakulteta i bivši sudija Evropskog suda za ljudska prava, Željko Mitrović, profesor Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, Miljkan Pucar, advokat iz Banjaluke i profesor Nikola Mojović.

Najbolji govor na zadatu temu prema ocjeni žirija imala je Milica Ristić, student druge godine. Ona je govorila o tome kako se kod nas (ne)primjenjuje Bolonjska deklaracija.

O životu i svim problemima koje on nosi govorila je i Teodora Šaraba iz Trebinja, studentkinja prve godine. Taj govor je po ocjeni žirija bio najbolji u kategoriji govora na slobodnu temu.

I na ovogodišnjem takmičenju studenata u besjedništvu Studentski savez Pravnog fakulteta dodijelio je svoju nagradu za govor koji na najbolji način afirmiše patriotske vrijednosti.

Predsjednik Studentskog saveza Mile Aljotić rekao je da su oni odlučili da ovu nagradu dodijele Nikoli Duperu, studentu prve godine koji je govorio o demografskoj politici i natalitetu.

Članovi žirija uručili su prigodne nagrade najboljim besjednicima. Ostali učesnici ovog takmičenja morali su da se zadovolje sa skromnim poklonima koje je obezbijedio Centar za retoriku i govorništvo.

U umjetničkom dijelu programa nastupili su Hor Istočnik, kojim rukovodi profesor Arsen Čarkić, i banjalučka “Rok simfonija”.

(mojabanjaluka.info)