Politika 07.09.2015.

Dragan Čavić: Biću novi gradonačelnik Banjaluke

ČITANJE: 3 minute
dragan cavic

Čavić: Opozicija mora imati jednog kandidata

Predsjednik NDP-a Dragan Čavić izjavio je danas za banjaluka.net da je spreman da prihvati kandidaturu za gradonačelnika Banjaluke, ali samo ukoliko ga podrže sve članice opozicionog bloka.

Čavić, koji je bio kandidat za ovu funkciju i u prošlom izbornom ciklusu, ističe  da je njegov jedini uslov da podrže sve članice Saveza za promjene, naglašavajući da je, u suprotnom, spreman da podrži bilo kojeg drugog kandidata oko kojeg bi se okupila opozicija.

Povodom sve učestalijih priča o tome da će biti jedinstveni kandidat opozicije u “bici za Banjaluku”, Čavić navodi da je spreman da ponovo uđe u trku za gradonačelničku fotelju, ali i ističe da ne vjeruje u mogućnost da će opozicija ponovo izaći sa više kandidata, kao što se to dogodilo 2012. godine kad ga je porazio aktuelni gradonačelnik Slobodan Gavranović.

– Za razliku od prošlih izbora, siguran sam da će ovaj put imati opšti koncenzus u vezi kandidata opozicije – kaže Čavić za banjaluka.net i dodaje da im u prilog idu i pojedine, istina još nezvanične priče o tome da će vladajući blok  imati više kandidata.

Gavranović ne zna da li će biti kandidat, Balaban tvrdi da će i DNS u trku

slobodan gavranovic

Gavranović još ne zna da li će biti kandidat

S druge strane, aktuelni gradonačelnik Gavranović otkriva za banjaluka.net  da još ne zna da li će ga SNSD ponovo nominovati za ovu funkciju.

– Još ne znam da li ću biti predložen od strane svoje stranke, niti da li ću prihvatiti kandidaturu, ako se to desi. Mislim da je još rano za to, a, lično o tome još i ne razmišljam – tvrdi Gavranović.

Povodom spekulacija o tome da bi ovaj put i DNS mogao izaći sa svojim kandidatom, i to aktuelnim predsjednikom gradskog parlamenta Budimirom Balabanom, Gavranović ističe da “svako ima pravo da predloži kojeg god kandidata želi”.

– Svako ima pravo da razmišlja o svom kandidatu na izborima, pa tako i DNS – smatra Gavranović.

U isto vrijeme, Balaban potvrđuje ove spekulacije riječima da je “krajnje vrijeme da DNS preuzme ozbiljniju ulogu u Banjaluci”. U izjavi za banjaluka.net, Balaban potvrđuje da su unutar stranke već razmatrali mogućnost da ovaj put izađu sa svojim kandidatom za gradonačelnika, ali i uvjerava da još nemaju konkretno ime.

– Računamo na to da ćemo imati svog kandidata i mislimo da je vrijeme da preuzmemo ozbiljniju ulogu u lokalnoj vlasti. Isto, uostalom, važi i za republičku vlast. Od niza okolnosti zavisi da li ću ja prihvatiti tu kandidaturu, ako mi, naravno, bude ponuđena.  Na prvom mjestu, važno je da se prethodno dogovori ko bi podržao našeg kandidata i hoće li to učiniti cjelokupna vladajuća koalicija. Tek nakon toga, vidjećemo ko bi bio odgovarajući kandidat – kaže Balaban.

Topić: Opozicija ovaj put neće pogriješiti

tanja topic

Topić: SNSD će imati svog kandidata, bez obzira na sve

Politički analitičar Tanja Topić smatra da sve ukazuje na to će opozicioni blok ovaj put imati zajedničkog kandidata i uvjerava da bi svaki drugačiji potez vodio u poraz.

Ona ističe za banjaluka.net da bi eventualno isturanje više opozicionih kandidata dovelo do rasipanja glasova, kao što se to desilo u prošlom izbornom ciklusu, kad je SDS, isticanjem kandidature Nenada Stevandića, doprinio pobjedi SNSD-ovog kandidata.

– S druge strane spektra, treba očekivati da će SNSD, bez obzira na sve, izaći sa  svojim kandidatom, a ostaje nam da vidimo šta će desiti sa željama njihovih koalicionih partnera. Uprkos svim nagađanjima, lako se može dogoditi to partnerstvo ostane i dalje čvrsto, na način da oni ne izađu sa svojim kandidatom i pozovu glasače da glasaju za kandidate SNSD-a – smatra Topićeva.

(banjaluka.net)