Magazin 04.11.2016.

Drugi broj časopisa “Talas” promovisan u Banjaluci

ČITANJE: 2 minute

S temama koje opisuju bježanje, u smislu imigracije, drugi broj časopisa “Talas” odmah je zainteresovao veliki broj čitalaca, tako da mu možda zvanična promocija, koja je održana u srijedu naveče u Američkom kutku u Banjaluci, nije ni bila potrebna.

U odnosu na prvi broj odmah se primjećuje razlika u broju strana, jer ih sada ima 72 više, a ukupno 192. Na njima je, pojašnjava u razgovoru za “Nezavisne” Boris Maksimović, urednik časopisa, većina članaka posvećena temi broja, a to je bježanje.

“Bježanje u više smislova, ali konkretno, bježanje u smislu imigracija. Odlučili smo da se posvetimo toj temi i da vidimo kako ljudi to vide, što u smislu priča, što iz različitih uglova, recimo iz ugla književnosti, muzike… Jednostavno da damo riječ tim ljudima, sa željom da predstavimo taj aspekt sadašnjice. Tu je i mnogo drugih članaka, putopisa, recenzija, preporuka, koji su tematski nevezani za to”, kazao je Maksimović.

Govoreći o obimnosti drugog broja naveo je da treći neće biti toliko obiman, ali će svakako biti veći od prvog s obzirom na to da im finansije ne dozvoljavaju štampanje broja strana koliko su sada imali.

“Mi želimo da svaki broj bude veći, ali objektivno, finansije su te koje diktiraju koliko će to da bude. Biće svakako sa jako dobrim temama i trudićemo se da taj nivo održimo u budućnosti”, rekao je on.

Prilikom objavljivanja prvog broja u junu ove godine, Maksimović je objasnio da će se truditi da pričama ispisanim na stranicama “Talasa” predstave ono univerzalno i suštinsko u naporima stvaralaca, očišćeno od efemernog dnevnopolitičkog trenutka.

Da nije lako obezbijediti neophodna sredstva Maksimović potvrđuje i riječima da ne samo da je teško, nego je stravično teško. Međutim, dodaje, dešavaju se i neki pozitivni pomaci, našli su određeni broj firmi koje su im sponzori, a da su se neki i sami ponudili da im budu sponzori.

“Mi želimo da pokažemo da ovo i te kako ima smisla i da neće da se ugasi nakon nekoliko brojeva, već da će trajati godinama”, kazao je Maksimović.

(nezavisne.com)