Magazin 31.05.2021.

DRUGI DAN “IMPERATIVA”: Doživjeti literaturu i poeziju kao smisao

ČITANJE: 3 minute

Drugi dan 4. regionalnog festivala književnosti Imperativ počeo je u Muzičkoj školi “Vlado Milošević” gdje je književnik Miljenko Jergović u okviru programa Lektira u podne razgovarao sa srednjoškolcima o značaju književnosti i značaju čitanja.

Program je nastavljen “Kafom sa piscem” u caffe Yoko, gdje su posjetioci u opuštenoj atmosferi razgovarali sa pjesnikinjom Monikom Herceg, saopštili su organizatori.

U saradnji sa izdavačkom kućom “Imprimatur” predstavljena je autorka ove izdavačke Nada Kaurin Knežević i njena zbirka priča “Dijagnoza”. Zbirku priča „Dijagnoza” odlikuju savremenost u izboru tema i postupaka, sposobnost da istinski iznenadi (pa i da šokira), te neustručavanje da se uhvati ukoštac sa raznolikim problemima socijalnih interakcija i života danas uopšte, koliko god ti problemi bili istaknuti ili prikriveni.

U Art bioskopu Banskog dvora prikazan je film Farenhajt 451 snimljen 1966. godine, a koji je nastao prema istoimenom distopijskom romanu Reja Bredberija iz 1953. godine.

“Bajkovnica”, radionica pisanja za djecu održana je u Vijećnici sa književnicom Jelenom Kojović Tepić.

U okviru programa Poeziju će svi čitati svoje stihove govorili su Vitomirka Trebovac iz Novog Sada kojoj je domaćin bio banjalučki književnik i pjesnik Predrag Bjelošević.

– Poezija mi daje smisao. Nema ništa veće od toga. Generalno literaturu doživljavam kao smisao, tako da mi je poezija dala suštinsku stvar – kazala je Vitomirka i dodala joj se dopada posvećenost organizatora u promociji književnosti.

Predrag Bjelošević ističe da je poezija ono što čovjeka nikad ne napušta, ako je osjeti na pravi način.

– Iza mene nije malo godina pisanja poezije, ali ja nemam puno zbirki, negdje oko dvanaest i mislim da se mogu pisati dvije zbirke godišnje. Svjedoci smo poplave pjesnika, ali ne i poezije. Mislim da smo svi željni duše i misli, svega onog što čini poeziju, a što se razlikuje od riječi pjesma. Danas mnogi pišu pjesme, a malo ko piše poeziju – smatra Bjelošević.

Književnica i scenaristkinja Katarina Mitrović čitala je odlomke iz svog romana u stihu Nemaju sve kuće dvorište i puštala muziku koja je inspiriše, te se predstavila čitalačkoj publicu u okviru programa Note i slova.

“Nemaju sve kuće dvorište” uzbudljiva je ispovijest dvadesettrogodišnje Milice. Ona nakon gubitka oca na svoj način pokušava da se izbori sa vrtlogom događaja u koji je uvlači sopstveni nemir, poročnost i anksioznost. U potrazi za smislom, Milica neprestano preispituje sebe, svoj odnos sa ljudima i svijetom koji je usisava demonskom snagom, a kome se ona istovremeno opire i predaje.

-Jako sam srećna što se Festival uspio održati i u ovakvim uslovima i što je referenca na “Farenhajt 451”, što smo sad mi ti koji u ovom vremenu sedimo zajedno, nismo onlajn, već jedni drugima čitamo knjige i održavamo tu vatru – kazala je Katarina Mitrović.

SUTRA NA PROGRAMU:

10:00 – 21:00 – Sajam knjiga – Koncertna dvorana
13:00 – Kafa sa Marijom Ratković – café “Yoko”
16:00 – Izdavačka kuća “Imprimatur” predstavlja Milanku Blagojević – Crveni salon
17:00 – Art bioskop – Kino Lika, film nastao prema romanu Damira Karakaša
19:00 – “Poeziju će svi čitati” – Vladan Krečković i Aleksandra Marilović – Crveni salon
19:00 – “Bajkovnica” – radionica kreativnog pisanja za djecu – Vijećnica
20:00 – Razgovor sa Semezdinom Mehmedinovićem – Koncertna dvorana
21:15 – “Note i slova” – Bojan Savić Ostojić – Art dvorište

* Sajamski dio Festivala biće otvoren svakog festivalskog dana u periodu od 10.00 do 21.00 čas, a ove godine svoje štandove imaju izdavačke kuće: Booka, Lom, Kontrast, Buybook, Geopoetika, Enklava, Vrijeme, antikvarijat Ramajana, 9. dimenzija, Art scena, Udruženje književnika RS, Imprimatur, Pčelica koji su pripremili povoljne sajamske cijene.

Pokrovitelji 4. regionalnog festivala “Imperativ” su Kabinet predsjednice Republike Srpske, Grad Banja Luka, kompanija Prointer i Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH.

(SB)

Oznake: Imperativ