DRUŠTVENE IGRE: Zabava na sigurnom za cijelu porodicu

Jedan od najboljih načina da se porodica okupi i zajedno provodi slobodno vrijeme jeste igranje društvenih igara. Na taj način obezbijediće se zdrava zabava za djecu i za odrasle, a zajedničke aktivnost daće doprinos dodatnom zbližavanju porodice.

Društvene igre su korisne i zabavne, a u vrijeme pandemije virusa korona kada smo svi u svojim domovima pomoći će da da što kvalitetnije provedemo vrijeme. Važno je napaviti dobar izbor igara, prilagođen svim ukućanima, da se neko ne bi osjećao zapostavljenim i zabava je zagarantovana.

IGRE SA KARTAMA

Sedmica, raub, remi, uno i brojne druge kartaške igre idealna su zanimacija za boravak u kući. Ukućani, od najmlađih do najstarijih, uživaće u zabavnim igrama sa kartama. Potrebne su samo odgovarajuće karte za željenu igru, papir i olovka za rezultate i takmičarski duh.

MONOPOL

Monopol je društvena igra na tabli, za dva do šest igrača. Cilj igre je kupovinom imanja, njegovog iznajmljivanja, te preprodavanja steći što više novca i do kraja igre ostati jedini igrač na tabli, odnosno postati vlasnik svih imanja. Igra se unaprijed utvrđenim redom, a igrači pomjeraju svoje figure za onoliko mjesta na tabli, koliko dobiju sabiranjem bodova bacanjem dvije kocke.

NE LJUTI SE, ČOVJEČE

Igra je ovo koju mnogi zovu i naljuti se, čovječe, jer upravo tok igre dovodi do ljutnje, pobjednik ostaje samo jedan, onaj ko ima najbolju taktiku i najviše sreće.

Društvena je ovo igra na ploči za najmanje dva igrača, dok najveći broj igrača zavisi od ploče na kojoj se igra. Sastoji se od nekoliko grupa igraćih figura različitih boja, po četiri figure u svakoj grupi. Uključivanje pojedine igraće figure uslovljava bacanje kocke označene s tačkicama. Kocka je označena tačkama sa šest različitih oznaka brojeva, svaka na svom kvadratu.

TWISTER

Ovo je igra za koju je potrebno malo više prostora, ali ćete se svi odlično zabaviti i razgibati. U igri učestvuju dva ili više igrača. Potrebna vam je podloga sa krugovima u boji i pokazivač radnje. U zavisnosti od pokazivača radnje, igrači moraju stati nogom ili rukom na krugove određene boje. Pritom moraju zauzimati razne položaje, kako bi uspjeli doći do krugova preko ostalih igrača.

RIZIKO

Cilj ove društvene igre je prvi ispuniti zadatak i pokazati karticu zadatka. Svaki zadatak je tajan do kraja igre. Igra je napravljena za najmanje dva, a najviše šest igrača, od kojih svaki ima svoju boju: plavu, crnu, ljubičastu, žutu, zelenu ili crvenu. Igra je koncipirana tako da je na tabli stilizovana karta svijeta u čijem je središtu Evropa. Kontinenti su podijeljeni na manja područja koja imaju imena po nekim državama, pokrajinama ili geografskim područjima.

POGODI KO SAM

Na papiriće se ispišu imena raznih osoba, nije bitno da je li u pitanju slavna osoba ili neko koga jednostavno poznajete. Svaka osoba dobije po jedan papirić zalijepljen na čelo i igra može početi. Osoba koja je na redu ispituje drugu osobu određena pitanja, a ona odgovara samo sa da ili ne. Ako osoba pogriješi i odgovor bude ne, sljedeći igrač postavlja pitanja.

DRŽAVA, GRAD, SELO

Ova igra zanimljiv je način da ponovimo gradivo iz škole. Pravilo je da se odrede polja koja će se koristiti u igri. Svaka osoba zadaje slovo kojim će se igrati. Na list papira u polja je potrebno upisati pojmove koji počinju sa zadatim prvim slovom. Da igra bude zanimljivija, može se vremenski ograničiti trajanje igre.

(Nezavisne)

PREČICA NA PUTU U EVROPU Londonski Tajms: Pakistanci koriste vize BiH za lakši ulazak u EU

“Čini se da hiljade pakistanskih migranata koristi zadnja vrata kroz BiH kako bi ušli u EU, stvarajući političku i diplomatsku krizu u ovoj ‘izlomljenoj’ balkanskoj zemlji”. Ovako počinje tekst londonskog “Tajmsa”, jednih od najstarijih i najuticajnijih novina u Britaniji, koje su i među najuvaženijim dnevnim novinama u svijetu. Navode kako graničari BiH tvrde da je

PRIJAVE DO 5. JUNA: Grad zajednicama etažnih vlasnika sufinansira troškove zamjene rasvjete

Zajednice etažnih vlasnika mogu da se do 5. juna ove godine prijave za sufinansiranje troškova zamjene postojeće rasvjete led rasvjetom, nakon što su produženi rokovi za prijavu. Cilj ove akcije je da se ZEV-ovima pomogne u zamjeni stare rasvjete u zajedničkim dijelovima zgrade, te umanje računi za električnu energiju. Iz gradskog budžeta za ovu namjenu

POKLON PUBLICI: Violinisti iz Muzičke škole prestižna takmičenja zamijenili onlajn koncertom

Časove u školi, nastupe na raznim koncertima, ali i zavidne rezultate na prestižnim domaćim i međunarodnim takmičenjima, violinisti iz banjalučke muzičke škole “Vlado Milošević” u toku dvomjesečnog karantinskog perioda zamijenili su virtuelnim koncertima iz svog doma, koje je za mališane, ali i sve ljubitelje ovog muzičkog instrumenta pripredila profesorka Jovanka Roćenović. Ove godine, obustavljanje nastave

DO 9. JUNA: Produžen rok za upis na banjalučku Policijsku akademiju

Odlukom ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske danas je produžen rok za prijem dokumenata za upis kadeta XXII klase policijske obuke i kadeta VIII klase policijske obuke za pripadnike Specijalne antiterorističke jedinice u Jedinici za policijsku obuku – Policijsku akademiju Banja Luka, po Konkursu objavljenom u listu „Glas Srpske“ od 10.03.2020. godine. Rok za upis kadeta

DONACIJA ORGANIZACIJE “POMOZI.BA”: 2.800 prehrambenih paketa udruženju “4+”

Udruženje sa četvoro i više djece “4+” bogatije je za 2.800 prehrambenih paketa koje im je donirala Humanitarna organizacija “Pomozi.ba” iz Sarajeva. Jovan Radovanović, predsjednik Udruženja porodica sa četvoro i više djece “4+”, rekao je za “Nezavisne” da se u ovoj situaciji sa virusom korona članovi još više obraćaju za pomoć nego ranije. “Uspjeli smo

MINISTARSTVO FINANSIJA: Uključivanje APIF-a u BIFIDEX šansa za bolje privredno povezivanje

Ministarstvo finansija Republike Srpske pozdravlja ulazak Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge (APIF) Banjaluka u regionalni portal „BIFIDEX“, koji povezuje zvanične registre finansijskih izvještaja oko milion i po privrednih subjekata jugoistočne Evrope. Uvezivanje u jedinstven portal je razvojna šansa za privredu Republike Srpske i unapređenje investicionih aktivnosti. Vodeći se aktuelnim trendovima u spajanju i