Vijesti 26.10.2021.

Državni službenici protestovali ispred Parlamenta BiH

ČITANJE: 2 minute

Ispred Parlamenta Bosne i Hercegovine su državni službenici danas organizovali mirno protestno okupljanje, a razlog su niska primanja za koja kažu da nisu dostojna čovjeka.

Protesti su počeli u 10 sati jutros, a ispred zgrade državnog parlamenta se okupila nekolicina nezadovoljnih uposlenika državnih institucija, piše Klix.

Prisutni nisu nosili nikakva posebna obilježja niti transparente sa zahtjevima, kažu da su njihovi zahtjevi odavno poznati, ali i da će ih ponaviti još jednom.

Navedena su četiri razloga za održavanje ovog javnog protesta:

-Nepotpisivanje Kolektivnog ugovora
-Budžet za 2021. godinu
-Dugogodišnje politike vladajućih stranaka
-Uskraćivanje prava na život

“Tražimo sve isto ko što smo i prije tražili jer se ništa promijenilo nije. Osnovni zahtjev je potpisivanje kolektivnog ugovora. S obzirom na to da nas poslodavac ne uvažava i ne vidi, nama ne preostaje ništa nego da nastavimo sa protestima”, rekao je Salih Karčić, predsjednik Samostalnog sindikata državnih službenika i zaposlenika u institucijama Bosne i Hercegovine.

On je naveo da se situacija očigledno ni ubuduće neće promijeniti zbog čega najavljuju drugačiji način borbe.

“Mi ćemo organizovati dalje aktivnosti, pisat ćemo ambasadama, sindikatima u SAD-u, Velikoj Britaniji, ne bi li neko vidio da se država planski urušava, a entiteti se jačaju i održavotvoruju”, poručio je Karčić.

Iz Sindikata su ranije naveli da su “dugogodišnje politike omalovažavanja i urušavanja državnih institucija dovele zaposlene u situaciju da sa svojim primanjima nisu u mogućnosti prehraniti porodice”. Ističu da ih nepostojanje kolektivnog ugovora dovodi do nemogućnosti iskorištavanja svojih prava, a govoreći o budžetu za 2021. godinu, smeta im osnovica od 475,69 KM za koju kažu da nije povećana već 10 godina.

(E.M)