Vijesti 20.10.2015.

Državni vrh Srbije: Spriječiti prijem Kosova u Unesko!

ČITANJE: 3 minute
kosovo-unesko
Predstavnici državnog vrha Srbije, Srpske pravoslavne crkve (SPC) i Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) pozvali su članice Uneska da odbiju zahtjev samoproglašenog Kosova za članstvo u ovoj organizaciji, te poručili da Srbija neće priznati nezavisnost Kosova i da će nastaviti put ka članstvu u EU.

Na sastanku je posebno razmatran položaj Srba u regionu i istaknuta potreba još veće i značajnije saradnje i konkretizacije specijalnih paralelnih veza koje Republika Srpska ima sa Srbijom, kako u oblasti razvoja ekonomskih odnosa i infrastrukturnih projekata, tako i u sferama kulture, umjetnosti i sporta.

Učesnici sastanka saglasni su da je regionalna saradnja vitalni državni i nacionalni interes i da će Srbija dati aktivan doprinos tome da mir i ekonomski prosperitet u regionu postanu glavne teme, umjesto političkih zađevica.

U zaključcima sa sastanka navodi se da se sve institucije i državni organi Srbije oštro suprotstavljaju prijemu samoproglašenog Kosova u članstvo Uneska, a članice Izvršnog savjeta i Generalne konferencije te organizacije pozivaju se da taj zahtjev odbiju i odbace.

“Srpske crkve i manastiri na Kosovu i Metohiji pripadaju baštini u vlasništvu Srpske pravoslavne crkve i Srbije i svako otimanje te baštine značilo bi nedvosmisleno ugrožavanje opstanka najznačajnijih religijskih, kulturnih i istorijskih spomenika srpskog naroda, ali i evropskog i svjetskog kulturnog nasljeđa na Kosovu i Metohiji, ali i srpskog stanovništva koje i dalje živi na tom području”, navodi se u zaključcima.

Učesnici sastanka saglasili su se da Srbija neće priznati nezavisnost samoproglašenog Kosova i da će se boriti za očuvanje nacionalnog, duhovnog i kulturnog bića srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

“Istovremeno, svesni teške realnosti na terenu, a posebno zbog pogleda u drugačiju i bolju budućnost, kako za Srbe, tako i za Albance na Kosovu i Metohiji, država Srbija, Srpska pravoslavna crkva i SANU smatraju da je neophodno sve probleme rješavati na miran način i uz dodatne napore za uspostavljanje boljih odnosa sa Albancima”, navodi se u saopštenju.

Istaknuto je da će podrška stvaranju Zajednice srpskih opština kao instrumenta zaštite kolektivnih političkih, ekonomskih, kulturnih i drugih prava srpskog naroda na Kosovu i Metohiji biti jedan od prioriteta državne politike u narednom periodu.

Učesnici sastanka saglasni su da je potrebno da u srpskom društvu vlada otvoren, kontinuiran dijalog o ključnim nacionalnim pitanjima, da ne postoje tabu teme i da je postojanje različitosti dokaz srpske tolerantnosti, otvorenosti i snage.

Zaključeno je da je po usaglašavanju osnovnih elemenata politike potrebno postići najviši stepen akcione sabornosti i jedinstva u provođenju politike o kojoj su se saglasili najviši državni organi, SPC i SANU, saopšteno je iz Pres-službe predsjednika Srbije.

Predstavnici državnog rukovodstva, SPC i SANU saglasili su se da će Srbija nastaviti put ka članstvu u EU uz održavanje i unapređenje tradicionalno dobrih odnosa sa Rusijom, Kinom i drugim zemljama.

Oni su se saglasili i o potrebi nastavka dijaloga u Briselu između Beograda i Prištine.

Kako je istaknuto, srpska Vlada i njena delegacija imaju punu slobodu, u okviru Ustava Srbije, da donose kompromisna rješenja kojima bi Srbi i Albanci trasirali bolju saradnju i zajednički život u budućnosti.

Sastanku su prisustvovali predsjednik Srbije Tomislav Nikolić sa savjetnicima, premijer Aleksandar Vučić, predsjednik Skupštine Srbije Maja Gojković, potpredsjednik Vlade Ivica Dačić, ministri Nebojša Stefanović, Bratislav Gašić i Nikola Selaković i direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

Prisustvovali su i NJegova svetost patrijarh srpski Irinej sa članovima Svetog Sinoda SPC i predsjednik Srpske akademije nauka i umetnosti Vladimir Kostić i akademik LJubomir Maksimović.

(Agencije)