Vijesti 31.10.2015.

Dubrovnik: Pet uhapšenih, zaplijenjen kokain vrijedan oko milion evra

ČITANJE: 2 minute
Dubrovnik kokain
Juče je Policijska uprava dubrovačko-neretvanska dovršila međunarodno kriminalističko istraživanje u kojemu je razbijena međunarodna zločinačka organizacija koja se bavila krijumčarenjem većih količina kokaina za područje Hrvatske i Crne Gore.

Akcija je nazvana ‘Porat 2015’ u sklopu koje su uhapšene četiri osobe i ukupno zaplijenjeno pet i po kilograma kokaina vrlo visoke čistoće.

–  Sama akcija je započeta u srpnju i s jučerašnjima danom zaplijenjeno je ukupno pet i pol kilograma kokaina čija je tržišna vrijednost oko sedam milijuna kuna. O akciji Porat bi mogli napisati knjigu jer je bila doista spektakularna. Mnogo toga se odvijalo budući da je sve krenulo iz Južne Amerike, a mi smo pratili i procesuirali ovaj krak koji je išao prema nama – rekao je načelnik Policijske uprave dubrovačko-neretvanske Tonči Radibratović.

– Ovo je prvi slučaj u Republici Hrvatskoj da je razbijena zločinačka organizacija koja je krijumčarila kokain iz Južne Amerike – obrazložio je voditelj Odjela kriminaliteta droga Hrvoje Neusidl istaknuvši kako je svemu prethodilo “izuzetno dugo prikupljanje podataka i suradnja s Crnom Gorom i američkim obavještajnim agencijama”.

– S obzirom da je droga iz Južne Amerike jasno govori koliko su krijumčari bili dobro organizovani i na sve spremni. U ovakvim slučajevima glava se gubi vrlo lako. Usprkos svemu kvalitetno smo sarađivali sa susjedima i razbili tu organizaciju – kazao je Neusidl.

Važan podatak za naglasiti je kako je riječ o kokainu vrlo visoke čistoće i od jednog paketa mješajući s drugim supstancama može se dobiti pet. Ukupna vrijednost na veliko je oko tri i po miliona kuna, ali zapravo realna tržišna vrijednost može doseći i sedam miliona kuna, pojasnio je voditelj Odjela kriminaliteta droga.

– Uhićeno je ukupno pet osoba od kojih je jedan državljanin Crne Gore koji je bio organizator, a ostali su državljani Hrvatske. S obzirom da se kruzer MSC Poesia nalazio u Dubrovniku morali smo brzo djelovati. Carina je ušla u kruzer i sukladno našim uputama pronašla tri kilograma kokaina. Svi će biti privedeni USKOK-u u Splitu. Ovo nije kraj idemo dalje jer bojimo se da je toga puno više – istakao je  Neusidl.

(NN)