Biznis 24.03.2021.

DUGOVI: FZO RS u 2020. izdvojio za kredite 20 miliona, ove godine podigao novi od 35 miliona KM

ČITANJE: 2 minute

Fond zdravstvenog osiguranja (FZO) Republike Srpske otplatio je u prošloj godini 20 miliona KM kredita, ali već početkom ove godine podigao je novi kredit od 35 miliona. Ukupan dug Fonda po osnovu kredita na kraju 2020. iznosio je 210 miliona KM i taj iznos će morati da vrati bankama u narednih sedam godina.

U odnosu na kraj 2019. godine, kada je iznosio 230 miliona KM, dug FZO prema bankama smanjen je za 20 miliona KM, ali je Fond već početkom 2021. bio primoran na novo zaduženje i to od 35 miliona KM.

Fond je na kraju prošle godine imao 11 otvorenih kredita kod pet banaka, a najviše duguje Unicredit banci po osnovu kredita od 133 miliona KM za refinansiranje postojećih indirektnih zaduženja i uvođenje integrisanog informacionog sistema, te izmirenje obaveza iz ranijeg perioda i finansiranje zakonom utvrđenih prava osiguranih lica Fonda. Od tog kredita, FZO još ima da otplati 115 miliona KM.

Ovoj banci FZO duguje i 58,8 miliona KM po osnovu kredita od 60 miliona KM koji je podigao krajem 2019. godine.

Tri kredita FZO ima kod Nove banke kojoj još treba vratiti 18,8 miliona KM.

Kod Komercijalne banke i NLB banke FZO ima po tri otvorena kredita. Po tim kreditima FZO Komercijalnoj banci treba još vratiti oko 6,5 miliona KM, a NLB banci 13,7 miliona KM.

FZO ima i 3,8 miliona KM zaduženja po osnovu garancija za uredno izmirenje obaveza prema Internacionalnom dijlaznom centru.

S druge strane, pored milionskih obaveza, FZO ima i milionska potraživanja po osnovu doprinosa, a koja su na kraju prošle godine iznosila 277 miliona KM. Međutim, ta potraživanja se uglavnom odnose na javni sektor.

U FZO su ranije za Capital rekli da ova potraživanja predstavljaju skoro 40 odsto ukupnih godišnjih prihoda Fonda. Kazali su i da njihove inicijative za dodatnim izvorom finansiranja od proizvoda štetnih po zdravlje do sada nisu prihvaćene, a da bi samo po tom osnovu zdravstveni sistem godišnje mogao da dobije 200 miliona КM.

„U 2021. godini očekuju nas dodatni izazovi, posebno u smislu finansijske održivosti zdravstvenog sistema i usklađivanja svih potreba osiguranika sa finansijskim mogućnostima. Fond i dalje ima samo jedan izvor prihoda – doprinosi koji se, pri tome, neredovno uplaćuju“, kazali su ranije za Capital u Fondu.

(SB)