Politika 01.10.2015.

Duraković: Vučić ponovo u Srebrenici

ČITANJE: 1 minuta
vucic srebrenica
Načelnik Opštine Srebrenica Ćamil Duraković potvrdio je danas da će premijer Srbije Aleksandar Vučić ponovo doći u Srebrenicu i to 11. novembra.

– Vučić će 11. novembra ponovo doći u Srebrenicu zbog konferencije o infrastrukturnim projektima, kako bi ovaj kraj uz saradnju sa Srbijom napredovao- potvrdio je Duraković za N1 i dodao da mu je teže doći do Dodika i Banjaluke nego do Vučića i Vlade Srbije.

– Moramo sa svima sarađivati, to mora da bude jasno. Imamo dve opcije u ovoj zemlji, da se koljemo ili mirimo. Kada pružim ruku Vučiću, zovu me izdajnikom, a svi hoće neko pomirenje- istakao je on.

Kad je reč o napadu na srpskog premijera koji se 11. jula dogodio u Srebrenici, Duraković je izjavio:

– Nismo očekivali da će Vučiću aplaudirati, ali nismo očekivali da će ga fizički napasti na dženazi. Taj čin bio je licemeran prema Srebreničanima- smatra Duraković.

Načelnik opštine Srebrenica je rekao da je njegov gest prema Vučiću ljudski čin, budući da je on bio jedan od organizatora.

– Vučić je za mene pravi Srbin, koji prolazi tranziciju pomirenja, i sa takvim Srbima poput Vučića treba da se mirimo- kazao je Duraković, podsjećajući da je Vučić stao ispred majki Srebrenice i prihvatio njihov cvet, a nijednom nije negirao genocid.

– Nije ga ni potvrdio, niti negirao- kazao je Duraković.

(Agencije)